Telia på plus - efter 13 år

Aktiekommentar Om en månad är det 13 år sedan Telia börsnoterades. Tvärtemot vad man intuitivt kan tro så ligger aktien på plus sedan börsintroduktionen - om man räknar in utdelningar, inlösen och bortser från skatten.

Det var i juni år 2000 som den socialdemokratiska regeringen under stort PR-jippo lät privatisera och börsnotera det forna telemonopolet. Teckningskursen sattes till 85 kronor. Tisdagen den 13 juni år 2000, när IT-bubblan redan hade pyst i över tre månader, gjorde Telia sin börspremiär.

På noteringsdagen steg aktien inledningsvis till 94 kronor som högst innan säljarna tog över. Stängningskursen blev 88,50 kronor. Redan på torsdagen stängde aktien under teckningskursen, trots massiva "kursstabiliserande" insatser från emissionsansvariga banker.

Måndagen den 24 juni 2002, första handelsdagen efter midsommarhelgen, kulminerade baksmällan när aktien noterade sin hittills lägsta stängningskurs på 21,60 kronor. Det var ungefär tre månader efter att fusionen med finländska Sonera hade presenterats. Därefter har det varit lite muntrare i aktien.

För den långsiktige ägaren som hängt kvar i aktien sedan börsintroduktionen har det knappast varit något glädjerus, men faktum är att om man lägger tillbaka utdelningar och inlösen så står kursen teoretiskt i 87 kronor idag vilket är 2,3 procent över teckningskursen på 85 kronor.

Grafen visar hur den faktiska aktiekursen (svart) utvecklats sedan introduktionen medan den röda linjen visar totalavkastningen i aktien, det vill säga med återförda kapitalutskiftningar. Men då har vi inte räknat på skatten på utdelningarna. Den genomsnittlige småspararen som varit med ända sedan introduktionen ligger således fortfarande på minus när staten har tagit sitt.

2,3 procent på nästan 13 år är ju inte precis något lysande facit. Den blå linjen i grafen visar vad kursen (med återförda kapitalutskiftningar) borde ha stått i om Telia hade varit en "okej" investering. Vi har då räknat med en riskfri ränta motsvarande genomsnittet av Stibor under hela perioden samt lagt till en riskpremie på 3 procent.

Med detta tämligen modesta avkastningskrav borde med andra ord totalavkastningen idag uppgå till 176,70 kronor för att de ursprungliga investerarna skulle ha fått rimligt betalt för den risk de tog. Korrigerar vi för kapitalutskiftningarna på 40,42 kronor (motsvaras av differensen mellan röda och svarta linjen) skulle således Teliasoneras aktie idagsläget handlas i 136 kronor för att dessa långväga investerare skulle vara hemma.

Men att aktien varit en trist investering under den här 13-årsperioden innebär inte att aktien för evigt är ointressant. Före årsskiftet höjde vi rekommendationen på aktien från neutral till köp på basis av de förväntade generösa utdelningar från bolaget.

Mer från förstasidan

Senaste aktieanalyserna på Placera

Kollage_analys

Här hittar du de senaste aktieanalyserna

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -