Förra veckans stora bakslag för forskningsbolaget Bioinvent, då projektet TB-402 för behandling av blodpropp tvingades läggas ned på grund av ökad risk för blödning, kom som en stor överraskning för ledningen.
"Vi blev mycket överraskade. Det är en fattig tröst, men det är trots allt bättre att upptäcka det tidigt. Nu får vi lyfta blicken och se framåt", säger bolagets vd Svein Mathisen. Det havererade projektet läggs nu ned och fokus riktas mot de viktiga studierna av andra projekt där resultat ska presenteras under sensommaren.
Det var i tisdags förra veckan som Bioinvent meddelade att data från studien med en ny substans mot blodpropp lett till förhöjd risk för blödningar. Samtidigt meddelades att Roche valde att lämna tillbaka licensen för en annan läkemedelssubstans.
Efter de negativa beskeden har bolagets aktie rasat med cirka 65 procent. Men redan inför den ödesdigra tisdagen hade aktien på bara en vecka fallit med nära 20 procent. Såvitt bolaget kan bedöma finns det dock inget skäl att misstänka läckor och insiderhandel.
Ledningen fick resultatet från studien under fredagen, ägnade lördagen och söndagen åt att analysera data och meddelade börsen måndag morgon att de skulle släppa kurspåverkande information dagen efter, enligt Svein Mathisen.
"Risk för läckage existerade inte och måndag morgon var börsen beredd att stoppa handeln om de såg något", konstaterar han.
Sten Westerberg, ansvarig för investerarkontakter, spekulerar i att kursnedgången speglar den allmänna riskaverisionen i marknaden och konstaterar att säljvolymerna var större i aktien för några veckor sedan än de närmaste dagarna före beskedet.
Bioinvent drev projektet TB-402 tillsammans med belgiska Thrombogenics, på samma sätt som projektet TB-403 mot cancer - det som läkemedelsbolaget Roche valde att lämna tillbaka rättigheterna för. Svein Mathisen poängterar att det är Roche som har gjort en resursprioritering.
"403-projektet är inte dött. Vi ska göra tester i mindre skala och därefter ta beslut om att gå vidare", säger Svein Mathisen.
Projektet är redan testat på ett 70-tal personer utan säkerhetsproblem. Om bolagen beslutar sig för att gå vidare är därför startsträckan relativt kort.
Likväl ledde två tuffa besked på en och samma morgon till att aktien slaktades hårt på börsen. Två bakslag bidrog till att många placerare blev skepsiska till bolagets teknologi.
Från Bioinvents sida vill man inte sätta sig till doms över aktiemarknadens reaktion men noterar samtidigt att inför de negativa beskeden hade analytikerna åsatt ett värde på 402- och 403-projekt som i snitt motsvarade 20-30 procent av bolagets värde.
Att aktien därefter faller 65 procent är en tydlig indikation på misstro mot teknologin.
Svein Mathisen är dock noga med påpeka att BioInvent äger endast 40 procent både av TB-402 och av TB-403, som båda bygger på partnern Thrombogenics teknologi. Utifrån den aspekten har förre veckans nyheter inte någon bäring på BI-204 och BI-505, de två viktiga projekt där data väntas mot slutet av sommaren.
"Det är runt 204 och 505 som plattformen får sin riktiga test", säger han.
BI-204 är inriktat på att skydda patienter med akut kranskärlssjukdom från hjärtinfarkter. Projektet är utlicensierat till Rocheägda Genentech som tillsammans med BioInvent väntas presentera resultatet av sin fas ll-studie före slutet av augusti.
För BI-505, som bygger på en helt ny verkningsmekanism mot cancer, väntas resultatet av en fas I-studie någon vecka efter resutlatet av studien med BI-204.
I mars gjorde Bioinvent en nyemission på strax över 100 miljoner kronor för att ha finansiellt handlingsutrymme när studiedata väl var presenterat.
Nu när det första beskedet gick dem emot ligger fokus på de övriga kliniska projekten. När all data senare föreligger har vi flexibiliteten att fatta de beslut som bäst gynnar aktieägarna, utan att hamna i kraftigt underläge i en framtida förhandlingssituation, säger Svein Mathisen.
"Hade vi väntat med en nyemission till i septemberhade vi hamnat i finansiellt trångmål med oren revisionsberättelse som konsekvens, oavsett om data varit positiva eller negativa. Vi baserade beslutet på vad vi ansåg var bäst för företaget och aktieägarna", säger han.