För några veckor sedan blev näringsminister Annie Lööf utnämnd till Sveriges tredje mäktigaste person av tidningen Fokus. Motiveringen var att Lööf har ett helt näringsliv, med tillhörande lobbyister, i ryggen. Men att vara mäktig skapar också förväntningar. "Många direktörer lär bli besvikna om Annie Lööf inte lyckas", skriver Fokus.
Till saken hör att Annie Lööf efterträder sin föregångare Maud Olofsson som näringsminister i en utmanande tid för näringslivet. Det är en tid då ett krisande euroområde har skapat en kollektiv nervositet som under flera månader hållit företag och finansmarknad i ett järngrepp. En hel makroanalytikerkår fruktar inbromsningar av privatkonsumtionen med minskad efterfrågan för företagen som följd. Och vad gör näringsministern?
Slår ett slag för sparandet.
"Jag tycker inte att sparande och konsumtion behöver gå stick i stäv med varandra. På samma sätt som jag tror att hållbarhet och tillväxt kan leva tillsammans så tror jag att ökat sparande kan leva tillsammans med konsumtion. Det här handlar om att uppmuntra att den enskilde sparar för sin trygghet, och sin frihet", säger Annie Lööf när hon tar emot placera.nu i det smakfullt klassiskt inredda arbetsrummet på Näringsdepartementet.
Vi är här för att näringsministern har lanserat begreppet "sparandelinje" vid sidan av alliansens väl vedertagna arbetslinje. Första gången hon gjorde det var i juni, då hon ännu inte hunnit tillträda som näringsminister.
När vi nu diskuterar sparandelinjen, sittandes i de gröna stoppade fåtöljerna på ministerns arbetsrum, så har det hunnit bli november. Lööf är näringsminister, men när hon talar om sparande gör hon det tydligt främst i egenskap av Centerledare.
Det räcker inte längre för ett litet parti som Centern att endast tala om entreprenörskap och hållbarhet, vurma för det redan införda RUT och visionärt omnämna Sverige som ett "nybyggarland". Något mer måste till.
"Sparandelinjen är en bra profilfråga för centerpolitiken", säger Annie Lööf.
Men även om det handlar om taktiskt profilerande inför kommande val så verkar sparandet faktiskt ligga näringsministern varmt om hjärtat. Inspirerad av sin mamma, som jobbar på bank hemma i Värnamo i Småland, säger sig Annie Lööf sakna sparmentaliteten i Sverige. Den där mentaliteten som karaktären Spara hade i den klassiska sedelärande serien Spara & Slösa i tidningen Lyckoslanten, som under lång tid delades ut till svenska skolbarn.
"I Spara & Slösa stod Spara för någonting bra, men ett sådant tänk har kommit på skam i Sverige idag", säger näringsministern, och påpekar att 30 procent av svenskarna endast har 10 000 kronor i buffertsparande.
Det är småspararna som Annie Lööf vill närma sig, inte de som redan har stora mängder kapital på kontot.
"Jag tycker man ser behovet av att prata mer om vikten av att ha en buffert. Det handlar om en trygghet, att man har råd med nya glasögon om de gamla går sönder eller om bilen plötsligt pajar. Det pratas makroekonomi hela tiden, jag vill ta ned det här till mikronivå", säger hon.
Men vad rent konkret är det näringsministern vill att hennes nylanserade sparandelinje ska innehålla? Ett förslag gäller införande av grundavdrag på sparande.
"Nu betalar man skatt från första sparkronan. Centerpartiet vill införa ett grundavdrag på upp till 5000 kronor. Det tror vi skulle få igång sparandet hos många", säger Annie Lööf.
5000 kronor, det är ganska försiktigt tilltaget?
"Det är ett riktmärke, men enligt våra beräkningar så skulle majoriteten av svenska sparare då få behålla hela den avkastning man fått under ett år", säger Annie Lööf, medan hennes pressekreterare, som gjort beräkningarna, nickar instämmande.
Vid årsskiftet lanseras en ny sparform, ISK, där man betalar en schablonskatt istället för vanlig kapitalskatt. Passar ISK in i sparandelinjen?
"Ja, det gör det. Det är en sparform där det kommer att vara enkelt att flytta kapital mellan olika sparslag och lanseringen av det är ett sätt att lyfta sparfrågorna. Det är viktigt att det blir så enkelt som möjligt att spara. Men vi får nog räkna med att det kan ta tid innan folk förstår och kan ta till sig den nya sparformen."
I samband med tal om sparande har du även sagt att det borde amorteras mer. Är du för amorteringskrav?
"Jag gillar inte lagstiftning. Men det är ett faktum att majoriteten av svenskars lån idag är amorteringsfria, vilket gör svenskarna sårbara. Om bankerna skulle vara överens om att införa amorteringskrav på lånen så tror jag att det kan vara ett bra sätt att minska svenskarnas skulder. Jag tror att man skulle kunna ha en amorteringstakt som står i relation till ränteavdraget - ökar amorteringen så ökar avdraget."
Hur sparar du själv?
"Jag har ett e-sparkonto (bankkonto via internetbank, reds. anm) och så sparar jag i fonder. Jag tror att jag kommer att spara i det nya investeringssparkontot när det införs. Jag ska be en rådgivare titta på det där, min egen ekonomi har inte varit så prioriterad om jag ska vara ärlig."