Småbolag kräver tålamod

Krönika Aktiehandeln i börsens mindre bolag är sämre än på mycket länge. Småbolagen ställer just nu extra höga krav på tålamod och långsiktighet. Därför är det kanske läge att fråga dig själv; på hur lång sikt investerar du?

Ibland kan det vara intressant att ta en titt på aktieportföljen och fråga sig "kan jag leva med dessa innehav även om börsen skulle stänga i tre år"? Den som svarar ja på den frågan har troligen en portfölj med stora, mycket stabila företag som inte kör i diket i första taget.

Tyvärr känns frågeställningen numera också relevant för den som investerar i små- eller mikrobolag. Inte för att börsen lär stänga permanent någon gång snart, utan för att handeln i småbolagen minskat oerhört kraftigt.

I veckan sprang jag exempelvis på Stefan Skarin, vd för det lilla mjukvarubolaget IAR Systems, som berättade att antalet handelsfria dagar i det pappret varit rekordmånga under hösten. Även på rapportdagen nyligen dröjde det långt in på eftermiddagen innan några IAR-aktier alls bytte ägare.

Claes Hemberg, sparekonom på Avanza Bank, har järnkoll på hur deras kunder beter sig och säger att i runda slängar 75 procent av handeln i småbolagsaktier försvunnit. Vi på Börsveckan ser samma sak när vi synar de mindre företagen.

Därför får man lov att vara extra tålmodig om man ger sig in på dessa jaktmarker. Det kan vara svårt att komma in på en vettig kurs och ännu svårare att komma ur. Så frågan om man kan leva med innehaven betydligt längre än man tänkt sig är relevant.

Det är i och för sig inte bara en nackdel. Bolag man gärna äger länge har oftast en del bra egenskaper som gäller i alla väder.

De bör till exempel inte ha tiden som fiende, utan som vän. Eller - i klartext - de bör tjäna hyggligt med pengar och inte gå med förlust. De bör ha en okej direktavkastning.

Då får man i alla fall lite att glädjas åt i avsaknad av det där kurslyftet som behagar dra ut på tiden. Att köpa stabila, vinstgivande företag med fin direktavkastning är generellt sett ingen dålig idé.

Om den försvagade handeln leder sparpengarna i den riktningen så är det i alla fall ett plus som kompenserar för problemen. Och dit hör den dåliga likviditeten i börsens småbolagslistor.

Möjligheten att kunna agera på ny information är viktig för att få en vettig avkastning och undvik minor. Man kan se det tydligt i andra sammanhang som vadslagning på fotbollsmatcher.

Unibet och Betsson tjänar märkbart mer pengar på de kunder som spelar på fasta odds innan matchen börjar än på de som spelar på så kallade live-odds som förändras med svängningarna under matchens gång.

Vi befarar också att de riktiga fyndvärderingarna som vi såg hösten 2008 inte återkommer i en eventuell ny lågkonjunktur. Småbolagsaktierna säljs inte ut på samma breda front, vilket är dåliga nyheter för placerare med torrt krut i plånboken.

Nej, ett tema under hösten har varit att de stora bolagen erbjudit minst lika bra värde som de mindre. Volvo har värderats minst lika lågt som mindre, cykliska bolag, som till exempel VBG.

Jag tror inte inslaget av storbolag någonsin varit så tungt i vår BV-portfölj som det varit den här hösten. Vi äger eller har ägt Skanska, TeliaSonera och Volvo vilket egentligen inte är vår kopp te alls. Men bra aktier är bra, oberoende av vad de heter.

På lång sikt är jag övertygad om att mindre företag erbjuder bättre värde än större. De är underanalyserade och kan växa snabbare om så bara av rent matematiska skäl.

Men just nu är det läge att fråga sig på hur lång sikt man egentligen investerar. Är det kort sikt - se upp med de mindre bolagen.

--

Daniel Svensson är chefredaktör för tidningen Börsveckan, en systertidning till placera.nu. Vill du prenumerera på tidningen Börsveckan, klicka här.

Mer från förstasidan
[Ingen rubrik har angivits]

Senaste aktieanalyserna på Placera

Aktieanalyser

Här hittar du de senaste aktieanalyserna

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -