Så kan du investera i vin

Placeringar Vinmarknaden är en marknad med låg volatilitet som är högst oberoende av börsen. Och den är på tillväxt. Placera.nu har tittat på hur du gör vin till en del av investeringsportföljen.

När börsens framtid ser osäker ut är det många som ser sig om efter alternativa investeringar. Vin är en alternativ investering ställd på sin spets - korrelationen med börsen är närmast obefintlig. Vad som också lockar många investerare är det faktum att ett vin aldrig kan bli värdelöst, och anses därför vara en investering med låg risk och låg volatilitet.

Givetvis vill man också som investerare alltid ha möjlighet till god avkastning från sitt investeringsobjekt. Många menar att det faktum att tillgången på toppvinerna är begränsad - Bordeaux och Bourgogne har en viss yta mark och det går inte att köpa mer - samtidigt som efterfrågan från främst tillväxtländer ökar, gör att utsikterna för fin avkastning är goda.

De första pålitliga månatliga uppgifterna för viner påbörjades 1993. Sedan dess har vin i genomsnitt gett en årlig avkastning på 15 procent enligt Liv-ex Fine Wine Index. Enligt ratingsajten Citywire har guld gett 7 procent i årlig avkastning under samma tidsperiod, som jämförelse.

Liv-ex Fine Wine 100 Index är vinindustrins ledande index och representerar prisrörelser för de hundra mest eftertraktade vinsorterna på börsen Fine Wine Exchange. Majoriteteten av vinerna är röda viner från Bordeaux, Bourgogne, Rhône och Champagne och kravet för att vinerna ska få finnas på börsen är att det ska finnas en stark andrahandsmarknad för dem. Endast en procent av all världens viner är investeringsbara.

Prisrörelserna på vin avgörs av en rad faktorer. Det är till att börja med är det endast viner av mycket hög kvalitet som stiger i värde. Priset kan stiga för att kvaliteten på vinet har ökat, men också för att en vinexpert eller ett ratinginstitut gjort ett utlåtande eller satt ett betyg.

Amerikanen Robert Parker är en av de "vingurus" som med sitt utlåtande kan få ett vinpris att skjuta i höjden på grund av en rekommendation. Att enskilda individer på detta sätt har ett så stort inflytande över marknaden är något som det knorras över i vinbranschen.

Visst är det möjligt att själv lära sig om viner och på så sätt försöka nå de heta - och dyra - investeringsobjekten. Men du behöver knappast vara någon sommelier för att se vinet som en investering. Numera kan du vända dig till en fond eller en mäklare som sköter jakten på, handeln med och lagringen av vinerna.

WineFinder är den första, och enda, vinmäklaren i Sverige. Det är ett helägt dotterbolag till danska Wine Finder, som 2007 fick Sveriges första tillstånd att bedriva distansförsäljning av vin till svenska privatpersoner. All handel bedrivs från Danmark.

Hos WineFinder köper du "vinposter" och låter WineFinder ta hand om sammansättningen av din vinportfölj. Det vin du har i portföljen förvaras sedan i ett lager hos WineFinder. Sedan går det att välja om man vill ta hem den eventuella vinsten i vin eller i pengar. WineFinder tar fem procent av vinsten i avgift. Det gäller dock att ha en tjock plånbok om man vill ha en hyfsat bred portfölj; en enda post hos WineFinder kostar 100 000 kronor.

Regelrätta vinfonder har ännu inte nått den svenska marknaden, men flera fonder finns internationellt. Fonden March Gestion Vini Catena, som är baserad i Madrid, startades i våras. Den förvaltas av Javier Pérez och Alejandro Munõz som av är fått betyget AA (näst högsta) av Citywire och har på ett halvår gått upp med 9 procent.

Vini Catena är den första i sitt slag, då man till skillnad från andra vinfonder inte investerar i fysiska vinflaskor, utan investerar i bolag som är aktiva inom vinbranschen.

Investeringarna görs i huvudsak i Europa och portföljen innehåller bolag som dryckesjätten Diaego och champagne- och lyxvarumärket LVHM. Minsta investeringsbelopp är 6000 euro, cirka 55 000 kronor och förvaltningsavgiften är 2 procent.

Även om 55 000 kronor är saftigt så är det en struntsumma jämfört med de summor som andra vinfonder - tyvärr - kräver som minsta insättning.

The Vintage Wine Fund förvaltas av fondbolaget OWC Asset Management och fondens andelsägarregister är definitivt en klubb för de bättre bemedlade; minsta insättning är en miljon kronor. Fonden startades 2003 och har sedan dess gått upp med 33 procent. Fondbolaget tar 2 procent i förvaltningsavgift och 15 procent i en prestationsavgift. Liksom många andra vinfonder har fonden sitt juridiska säte i ett exotiskt skatteparadis, Caymanöarna.

Ungefär en miljon i minsta insättning kräver också en annan vinfond, Luxemburgbaserade Nobles Crus, som främst har årgångsviner från Burgogne och Bordeaux i portföljen. Fonden startades 2007 av bolaget Elite Adviser och har på ett år gått upp med 14 procent. Här är förvaltningsavgiften 2 procent plus en prestationsavgift på 20 procent om fonden går upp mer än 10 procent.

The Wine Investment Fund gick i fjol upp med 23 procent. Fondbolaget tar ut en årlig förvaltningsavgift på 1,5 procent och en tjugoprocentig prestationsbaserad avgift. Kravet på minsta insättning är 100 000 kronor.

Än så länge är tillgängligheten på vinfondmarknaden alltså begränsad. Men kanske är den värd att vänta på. Vinerna sjunker sällan i värde. Det värsta som kan inträffa? Att du får dricka upp vinet själv.

Mer från förstasidan
[Ingen rubrik har angivits]

Senaste aktieanalyserna på Placera

Aktieanalyser

Här hittar du de senaste aktieanalyserna

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -