Teckna nya ryssbolaget

Analys Emissionen i Prosperity Quest II inleddes på tisdagen. Bakom det nya börsbolaget, som ska investera i Ryssland, står en av världens största och mest erfarna Rysslandsförvaltare, med Mattias Westman i spetsen. Med tanke på förvaltarnas tidigare prestationer och de humana avgifterna rekommenderar placera.nu köp.

För de flesta svenskar är Prosperity ett okänt bolag och när det gäller Ryssland och Östeuropa tänker man ofta på East Capital. Men Prosperity tillhör de största och mest erfarna Rysslandsinvesterarna. Bolaget startades redan 1996 av bland andra Mattias Westman och förvaltar idag totalt cirka 30 miljarder kronor. Sedan tidigare har de två börsnoterade fonder i England och ett antal vanliga fonder som investerar i Ryssland och forna östblocket.

Snart får East Capital Explorer och de andra ryska och östeuropeiska investmentbolagen på Stockholmsbörsen en ny kollega. Den svensk/engelska kapitalförvaltaren, Prosperity Capital Management, har inlett emissionen i investmentbolaget, Prosperity Quest II.

Om allt går vägen kommer fonden att få in cirka 3,5 miljarder kronor i emissionen. Formellt sett handlar det om ett bolag som noteras på Stockholmsbörsen, men för spararen fungerar det som en fond. När man vill säja eller köpa "fonden" så handlar man i aktien på börsen. Bolaget har som enda verksamhet att investera i ryska företag och portföljen kommer att vara koncentrerad till cirka 10 innehav.

Frågan gäller förstås om man ska köpa aktier i detta bolag, det finns ju redan en mängd Rysslandsfonder och börsnoterade fondbolag så som East Capital Explorer? Ja, placera.nu tycker att det finns mycket som talar för att det kan bli en bra investering.

Förvaltningsteamet har lång erfarenhet och ett mycket bra så kallat track record. De 15 personerna sitter främst i Ryssland men också i London. De har gjort detta tidigare med mycket bra resultat. Tittar man på fondbetygsajten Morningstar över samtliga fonder över tio år återfinns fyra fonder från Prosperity i toppen. Även om inte historisk avkastning är någon garanti för framtiden så är det bevis på att de kan, eller åtminstone har kunnat.

Prosperity Quest II är en aktivistfond, man kan också hävda att förvaltningsstrategin är opportunistisk. Fokus kommer att ligga på att identifiera och investera i små och medelstora bolag som står inför rekonstruktioner och konsolidering. Att man som aktieägare också få del av den ryska ekonomiska tillväxten som sker och landets stora råvarutillgångar är en bonus. Men det är inte därifrån avkastningen ska komma.

Prosperity Quest II blir ingen indexfond, utan en högst koncentrerad porfölj av cirka 10 innehav. Under de första 18 månaderna, som bolaget kallar för investeringsperioden, kommer förvaltarna att identifiera cirka 10 bolag som de investerar i. De kommande 30 månaderna kommer de sedan att arbeta med bolagen, gå in i deras styrelser och aktivt styra dem till förhoppningsvis betydligt bättre och lönsammare bolag och sälja innehaven med god vinst. Sedan är det tänkt att bolaget avvecklas och pengarna delas ut till aktieägarna.

Den största risken är med anda ord förvaltarrisken och bolagsrisken. Kommer de att lyckas med att stöpa om bolagen och sälja dem vidare med god vinst? Placera.nu tror det. I systerfonden, Prosperity Quest, som startade 1999 har de haft samma strategi, och mellan december 1999 och december 2009 har den stigit med cirka 3 600 procent. Under samma period steg RTS-index, som främst speglar den de stora ryska bolagen, med 725 procent.

Självklart var det enklare att göra stora vinster tidigare i Ryssland när marknadsekonomin var ung. Men än är den inte mogen på långa vägar och för den som är villig att kavla upp skjortärmarna finns det stora möjligheter att agera som en inflytelserik minoritetsägare. Det ryska näringslivet är i hög utsträckning fortfarande mycket fragmenterat och värderingarna låga i jämförelse med väst.

Även om placera.nu inte anser att avgifterna är avgörande för en investering så är de viktiga. I Prosperity Quest II är de dessutom mycket humana, vilket ger ett plus i kanten.

Det årliga förvaltningsarvodet ligger på 1,5 procent. Sedan tillkommer det olika administrativa avgifter på cirka 0,25 procent per år. Så den totala fasta avgiften hamnar på cirka 1,75 procent per år. Det kan jämföras med 2 procent för Rysslandsfonderna som grupp.

Utöver det har förvaltarna rätt till en prestationsbaserad avgift, men den är också högst human. Den tas ut först efter att aktieägarna har fått 15 procents avkastning per år. Efter det får förvaltarna maximalt 20 procent av vinsterna. Det är inte ovanligt att liknande fonder tar ut 20 procent av vinsten rakt av. Till skillnad från andra fonder så beräknas också den prestationsbaserade avgiften enbart på realiserade vinster och inte på orealiserade vinster.

Mer från förstasidan
[Ingen rubrik har angivits]

Senaste aktieanalyserna på Placera

Aktieanalyser

Här hittar du de senaste aktieanalyserna

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -