Den här krönikan riktar sig till den vanliga men relativt aktiva aktiespararen - den som inte köper och säljer flera gånger i veckan utan kanske gör någon affär i kvartalet.
För genomsnittsspararen är det tyvärr mycket svårare att sälja än att köpa. Det är ju så trevligt när kursen för ett bolag i portföljen plötsligt rusar i väg. Kursuppgången är ju en bekräftelse på att bolaget som du valt är ett kanonbolag, och du själv en stjärnanalytiker.
Vem vill sälja ett sådant bolag? Inte så många. Att behålla sina vinnande aktier och begränsa sina förluster, är dessutom ett vanligt råd.
Det är ett bra råd men emellanåt måste du också sälja de vinnande aktierna om vinsten ska bli mer än siffror på ett papper. Ta hem vinster, är ett annat sätt att uttrycka det. Även om det är ett långsiktigt innehav så kan det vara dags att sälja en del av aktierna, för att säkra vinsten och se till att bolagets andel i portföljen inte blir för tung.
Hur gör jag för att komma över tröskeln och sälja? De flesta professionella investerare sätter en målkurs. Men riktigt så enkelt är det tyvärr inte. Att sätta målkurs är enkelt men att hålla sig till den är svårt. För att klara det måste du undvika några vanliga fällor.
1 Girighetsfällan
Visst, kursen har gått upp med 35 procent sedan du köpte men det går ju fortfarande väldigt bra för bolaget. Det verkar dumt att sälja nu .
Klassisk fälla som riskerar att resultera i att du aldrig säljer bolaget. Om du fortfarande tror på bolaget och ett långsiktigt perspektiv, sälj åtminstone en del av innehavet.
2 Ångerfällan
Du säljer men ångrar dig genast när kursen stiger dagen efter. I panik köper du tillbaka aktierna till något högre kurs än du sålde och betalar ytterligare en courtageavgift.
Sälj, var nöjd och sätt punkt.
3 Alternativfällan
Visst kursen har gått upp 35 procent men jag ser annat bolag som verkar bra att placera pengarna i. Sälj och bestäm sedan var du bäst placerar pengarna.
4 Krångelfällan
Det är ju så krångligt att deklarera försäljning av aktier och så blir de ju en massa skatt.
Om du brukar fastna i den här fällan kan kapitalförsäkring vara ett bra alternativ. Skatten blir lite högre dåliga år men du slipper deklarera dina affärer.
5 Omräkningsfällan
Målkursen blev nog lite fel. Jag är ju faktiskt inte så bra på att värdera bolag och i tidningen skriver de att kursen kan gå mycket högre.
För att slippa den här fällan kan du istället välja att sätta ett generellt procentmål. När kursen stigit så mycket så säljer du, åtminstone en del av innehavet, oavsett vilket bolag det handlar om.