Så köper du olja - enkelt som en aktie

Olja Intresset för att investera i råvaror ökar. För den som tror på fortsatt stigande oljepris är det lättaste alternativet att handla oljecertifikat och följa dem direkt på Stockholmsbörsen.

Oljepriset har på senare tid stigit på spekulationer om att oljekartellen Opec:s utbudsminskning ska få effekt och leda till högre oljepriser.

Samtidigt följer prisuppgången temat med stigande börser efter ökade förhoppningar kring de ekonomiska utsikterna. Dollarns försvagning gynnar också råvarupriserna som noteras i den amerikanska valutan.

Vissa analytiker ser samtidigt en begränsad uppsida för oljepriset på grund av de växande oljelagren i USA, som nu befinner sig på rekordhöga nivåer. Brentoljan, som är den mest handlade i Norden, handlas på tisdagen för omkring 52 dollar fatet.

För den som tror att oljepriset ska fortsätta att klättra kan välja att placera i Open End Certifikat, som är ett slags värdepapper som kan liknas vid börshandlade indexfonder. Dessa certifikat har ingen fastställd löptid, vilket innebär att du kan sälja dem när du vill.

"De finns på Stockholmsbörsen, man köper dem precis som en aktie och kan följa dem kontinuerligt, det är till och med bättre likviditet i ett Open End certifikat än vad det är i en aktie eftersom likviditeten garanteras av RBS, de ställer ut både köp- och säljpris, så du måste inte som med en aktie ha en köpare när du vill sälja", säger Gustaf Hamilton, produktansvarig för investeringsprodukter på SIP Nordic Fondkommision.

Eftersom råvaror handlas i dollar finns alla certifikat i två versioner, med eller utan valutasäkring.

Priset på certifikatet följer den aktuella råvarans prisutveckling. En procent upp eller ner i råvaran ger en procent upp respektive ner i certifikatet.

"Så det är precis som att äga en oljetermin, men man behöver inte gå in med samma stora summor för att få exponering."

Open End-certifikat i olja ges ut av ABN Amro, som ägs av Royal Bank of Scottland, RBS.

RBS tar inte ut några förvaltningsavgifter i de enstaka råvarorna, förutom guld och silver när de är valutasäkrade. Då tillkommer en avgift på 0,5 procent när de valutasäkras.

Har intresset ökat för certifikat i råvaror?

"Ja, absolut. För två år sedan trodde sig inte många veta var oljepriset eller guldpriset var på väg någonstans, men i dag har alla någon tro eller uppfattning om vad som händer, så det är jättestort intresse i framför allt olja och guld", säger Gustaf Hamilton och tillägger att även intresset för koppar- och miljöcertifikat på senare tid har vuxit.

Den senaste månaden har certifikat med valutasäkring baserade på olja stigit 7 procent. I topp bland certfikat baserade på råvaror ligger koppar med en uppgång på 17 procent.

Mer från förstasidan
[Ingen rubrik har angivits]

Senaste aktieanalyserna på Placera

Aktieanalyser

Här hittar du de senaste aktieanalyserna

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -