Den svenska kronan är utfryst av utländska investerare och noterade på torsdagen nya bottennivåer. Vid den svenska penningmarknadens stängning kostade en dollar 9,25 kronor. Medan en euro kostade 11,64 kronor.
Det långvariga kronfallet fick ny fart i början av februari, påeldat av Riksbankens räntesänkning.
En nivå kring 9 kronor per dollar är att räkna med den närmsta tiden, anser Handelsbankens valutastrateg Mats Kinnwall.
"Så länge den här finansiella krisen och dess konjunkturella efterverkningar är så allvarliga som de är just nu så söker sig investerare till tryggare hamnar."
Men på längre sikt tror han att kronan kommer att stärkas mot euron och gå mot intervallet 9 till 9,50 kronor, där den legat de senaste åren.
"Men vi får blicka en bra bit framåt innan vi når de nivåerna igen", säger Mats Kinnwall och spår att vi får räkna med den låga kronkursen i minst ett halvår till.
Karl Johan Bergström, valutastrateg på Swedbank, hävdar att de ekonomiska problemen i Östeuropa har gjort att fler investerare har använt kronan som ett sätt att spekulera i att de fasta växelkurserna, som Baltikum har mot euron, inte ska hålla.
"Nu när svenska räntan ligger under den europeiska ECB-räntan så har det blivit mer lönsamt att köpa euro och sälja svenska kronor som ett sätt att spekulera i de baltiska valutorna", säger han men understryker att den bakomliggande bilden ändå är att vi inte ser någon uppgång i världskonjunkturen.
"Det är fortsatt nattsvart och då missgynnas kronan som är en liten valuta."
Han anser också att vice riksbankschef Lars E O Svenssons uttalande, om möjligheterna att försvaga växelkursen den dag när räntevapnet är förbrukat, har bidragit till det kraftiga kronfallet.
Långsiktigt, anser även Karl Johan Bergström, att kronan är kraftigt undervärderad men spår att det kan ta mellan ett halvår upp till ett år innan kronan är tillbaka på banan.
"Så omkring 9 kronor får vi räkna med att en dollar kostar det närmaste halvåret", säger han.