Bolånekris, inte sparkris

Krönika  Ruttna bolån och bankrutta bolag låter illa. Men vi som sparar ska tänka 5, 10 och 20 år framöver. Fondspararen behöver inte oroa sig. Däremot bör den som har obligationer och pengar i utlandet se över var man egentligen har placerat sina pengar.

Ordet "bolånekris" sköljer över oss. Men så allvarligt är det inte för våra sparpengar. De drabbade är bolånehajar med liten koppling till våra vanliga banker. Visst har oron tryckt ned börserna senaste året, men våra sparpengar ska vi ju använda om först 5, 10 eller 20 år. Därför är jag bara börstrött, men inte orolig för mina sparpengar.

Ingen stor svensk eller ens nordisk bank är i närheten av samma hemskheter som vi sett i USA. Nog kommer vi att få höra rykten om 100-tals miljoner. Det låter kanske stort, men för våra storbanker så är det trots allt inga stora pengar. Och mindre banker har inte sådana kontakter alls. Några sparare kanske vill jämföra med bankkrisens 30-tal. Men det vi sett nu är några bolånehajar som lurat varandra av upptrissade bopriser i USA. Det har visserligen varit stora bolag, men vi kan inte jämföra amerikanska bolånespekulanter med våra svenska banker.

Den största farligheten vi har just nu är istället sannolikt vår egen rädsla. Oroliga kanske vi blixtreagerar och lägger allt på bankkonto och räntefonder. Och så glömmer vi att det är sparpengar som över tiden behöver växtkraft av börsen. Men här har vi redan 1 200 miljarder. Det är fasligt mycket pengar. Jag har bara bankkonto till utgifter för de närmaste 1-2 åren. Allt annat sparare jag alltjämt i aktier och aktiefonder - gärna globalfonder och breda tillväxtfonder.

Den som har obligationer kan däremot se över dem. Eftersom det nu är bevisat att även den som garanterar en obligation kan få allvarliga bekymmer, så är det värt att inte ha en och samma bank som garanterar alla ens obligationer. Välj flera olika och du är bättre hemma. Det går också att sälja av en del om du känner dig osäker, även om det kan vara dyrt.

En annan vanlig oro dessa dagar rör pengar på utländska banker. Det är svårt att överblicka vilka risker en bank i Berlin eller kanske London har. Särskilt som "säkra sparformer" varit vanliga bland svenskar som sparar i utlandet. Därför kan det vara värt att ta hem pengarna. Nu har vi ju inte heller svenska förmögenhetskatten kvar. Men huvudargumentet är nog enklare än så: jag vill ha mina sparpengarna på en armlängds avstånd, så jag kan se, läsa på och kunna ringa banken om jag har några frågor. 

Och kom ihåg att "kris" och "krasch" inte alltid är lika starka ord som det låter. Det må vara en kris och en krasch för bolånehajarna. Men för oss som sparar 5, 10 eller 20 år så ser det ljust ut. Vi har aldrig haft en så bred tillväxt i världen. 3 miljarder människor lever i länder med tillväxt över 5 procent varjr år och vi kan vara med och ta del av den genom fonder, bara ett knapptryck bort.

Mer från förstasidan

Senaste aktieanalyserna på Placera

Kollage_analys

Här hittar du de senaste aktieanalyserna

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -