Stort utskifte väntar i Bure

Aktieanalys  Investmentbolaget Bure kommer under hösten att föra över merparten av sitt kapital till ägarna. Det blir bra bedömer vi.

På torsdagen återköpte bolaget 9,4 procent av de egna aktierna. Återköpet gjordes till kurs 39,90 kronor, totalt 348 Mkr för drygt 8,7 miljoner aktier. Det var marginellt över senaste betalkurs på 39,50 kronor. Prislappen är högt över eget kapital per aktie som redovisades till 29,00 kronor av bolaget i halvårsrapporten. Sedan dess har stora saker förändrats till det bättre.

Innehavet i skolverksamheten Anew Learning, bokfört till 109 Mkr, har sålts till intressebolaget Academedia för cirka 900 Mkr. Köpeskillingen erläggs med cirka 225 Mkr kontant, återstoden med cirka 6,3 miljoner nyemitterade Academedia-aktier, plus mindre belopp för kassa och förlustavdrag plus eventuellt något, beroende på resultat 2008, som tilläggsköpeskilling. Bures innehav uppgår därefter till cirka 8,5 miljoner aktier i Academedia som till kurs 106 kronor är värda 900 Mkr eller drygt 10,70 kronor per aktie i Bure.

Bures plan när det gäller Academedia-aktierna är att i höst dela ut dessa till de egna ägarna. Det sker utan skattebelastning genom den så kallade Lex ASEA. Med 83,9 miljoner aktier, efter gårdagens återköp, blir utdelningen troligen en aktie i Academedia per var tionde innehavd aktie i Bure.

Under sommaren har Bure också fullföljt försäljningen av Citat, med en reavinst på 136 Mkr, och sålt dotterbolaget Textilia, med landstingstvätterier, till riskkapitalbolaget Litorina med en reavinst på 170 Mkr jämfört med tidigare nedskrivet bokfört värde.

Efter dessa sommartransaktioner uppgår Bures eget kapital per aktie till nästan 40 kronor per aktie. Återköpen till kurs 39,90 kronor medför alltså ingen förändring i eget kapital per aktie.

Bure har förklarat att man avser att utöver Academedia-aktierna också skifta ut kvarvarande fria medel till aktieägarna. Skulle Bure gå hela vägen och bara behålla kvarvarande dotterbolag och intressebolag, där säljutbildningsföretaget Mercuri International är det största, återstår inte mer än 800 Mkr eller cirka 10 kronor per aktie i bokförda värden här. Troligen behåller man snarare 15 kronor tillsvidare och skiftar ut totalt 25 kronor per aktie.

Vilka planer som finns för Bure på längre sikt är oklart. Med utdelning av Academedia och kontanta medel blir återstående börsvärde och kapitalbas relativt små belopp och det är tveksamt om det är meningsfullt att behålla en börsplats.

Vi bedömer liksom tidigare att det finns något större värden i Bure än aktuell börskurs och att aktieägarna på sikt kommer att tillgodogöra sig hela beloppet. Vi bedömer att risken i aktien är relativt låg och på 3-6 månaders sikt är rekommendationen Öka.      

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Bure Equity Köp 39,50 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -