Avvakta med Kabe

Aktieanalys  Husvagnstillverkaren Kabe möter en alltmer avvaktande marknad då kunderna blivit osäkra om den ekonomiska utvecklingen. Volymerna går ned och priskonkurrensen tilltar. Andra halvåret blir troligen svagt. Vi bedömer att det är klokt att avvakta med aktien tills marknaden visar tecken på att stärkas igen.

Aktien faller idag med 5 procent eller 3 kronor till 53 kronor. Vid årsskiftet kostade aktien 80 kronor och utdelningen i våras blev 3,50 kronor. Aktiens fall kom i huvudsak i juni sedan husvagnsregistreringarna för maj visat en nedgång på 10 procent i maj, efter stagnation i april. För juni registrerades sedan 20 procent färre husvagnar och för juli 25 procent färre.

På totalmarknaden det skett en förskjutning från husvagnar till husbilar de senaste åren. Den trenden fortsätter. Under det första halvåret 2008 minskade försäljningen av husvagnar i Norden med 10 procent till 12.429 vagnar. Samtidigt ökade försäljningen av husbilar i Finland, Norge och Sverige med 27 procent till 4.613 enheter.

Kabe har behållit marknadsandelen för de egentillverkade Kabevagnarna om 24 procent på den svenska marknaden för husvagnar. För de lägre prissatta, importerade Adria Caravan-vagnarna har marknadsandelen ökat till 17 procent (15) i Sverige och för husbilar av samma märke är andelen oförändrat 15 procent och Adria är nummer två på marknaderna Svergie, Norge och Finland.

Kabes marknadsstorlek gör att försäljningen i hög grad utvecklas i takt med trenderna på marknaden. För närvarande bär det utför. Kabe parerar genom att föra över kapacitet från husvagnar till husbilar och genom att komplettera sitt produktprogram med en ny vagn i segmentet lågt pris och låg vikt.

Under det första halvåret ökade omsättningen med 2 procent till 835 Mkr (821) och rörelsemarginalen blev 8,4 procent (10,1). Kabe har en god finansiell ställning med ett eget kapital på 383 Mkr, eller 42,60 kronor per aktie, och relativt små räntebärande skulder på netto 42 Mkr. Räntorna drog 8 Mkr (6) under det första halvåret och resultatet före skatt blev 61,5 Mkr (76,7). Per aktie blev vinsten 4,92 kronor (6,14). Den vinsten, på sex månader, är inte dålig givet börskursen på 53 kronor. Men det blir kanske inte så mycket mer när året summeras i februari 2009.

Det första halvåret är säsongsmässigt starkt, det andra svagt. Under det andra halvåret ifjol blev omsättningen 611 Mkr och rörelsemarginalen 5,8 procent. Med vikande omsättning och lägre marginal befarar vi att vinsten per aktie under det andra halvåret kryper ned mot 1 krona per aktie från 2,72 kronor ifjol. Vinsten per aktie för helåret blir i så fall cirka 6 kronor - över 30 procent sämre än fjolårets 8,85 kronor.

Aktiens p/e-tal på 9, vid kurs 53 kronor och en vinstprognos på 6 kronor, är inte högt men utan en vändning i marknadstrenderna är utsikterna till bättre vinster 2009 inte gynnsamma. Nästa år kan bli sämre än i år.

Kabe är ett bra och välskött bolag som verkar på en konjunkturkänslig marknad. Bolaget kommer att rida ut en tillfälligt skumpig och bistrare marknad. Vi bedömer dock att aktiemarknaden för närvarande inte är beredd att se längre än nuvarande svacka och att intresset för aktien väcks igen först när vi får en stabilisering i efterfrågan med tendenser till uppgång. Med aktiens kursfall har direktavkastningen, med en oförändrad ordinarie utdelning om 3,50 kronor blivit, nått 6,6 procent vilket är en av de högre på börsen. Aktien är en av flera i de konjunkturkänsliga sektorerna som har attraktiva nyckeltal.

Mot den bakgrunden rekommenderar vi Neutral på 3-6 månaders sikt. Det är en sänkning jämfört med tidigare.   

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
KABE Group B Neutral 53,00 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -