Det räcker inte, Torsten

Aktieanalys  Profilklädbolaget New Waves tillväxt i omsättning och resultat under det andra kvartalet togs först emot positivt på börsen. Aktiens utförslöpa tog dock strax vid igen. Kursnedgången till trots är New Wave, med ägaren Torsten Jansson, inte påtagligt lågt värderat. Vi avvaktar.

New Wave visar, tack vare förvärv av klädmräket Cutter & Buck, en kraftig omsättningsökning på den amerikanska marknaden. USA svarar nu för en femtedel av omsättningen. Men det är en tuff marknad, med svag efterfrågan för närvarande och en låg dollarkurs jämfört med ifjol.

USA-affärerna drar upp omsättningen men slår mot marginaler och resultat. Asien växer snabbt med svarar bara för 4 procent av omsättningen. Den nordiska hemmamarknaden, med halva koncernomsättningen går fortfarande bra försäljnings- och, av allt att döma, resultatmässigt. Mellaneuropa, 18 procent av koncernomsättningen utvecklas hyggligt bra medan södra Europa är svagare.

Bolagets utsikter för helåret är ganska vaga men talar om en förbättring jämfört med ifjol såväl försäljnings- som resultatmässigt. Det bedömer vi kommer att infrias, men frågan är hur långt det räcker. Tidigare i somras har huvudägaren Torsten Jansson i media talat om ett rekordår, men det räcker med en förbättring jämfört med fjolåret för att den utsagan ska infrias. Därtill har Jansson menat att bolaget är redo för nya förvärv till hösten, om rätt objekt blir till salu. Fjolårets förvärv bidrar så här långt i år inte till resultatet, men det kan ändras när helåret summeras.

Att en hög andel av tillväxten kommer via förvärv innebär att New Wave har samlat på sig lån. Nettoskulden uppgick till 2.661 Mkr vid halvårsskiftet, upp från 2.357 Mkr vid ingången på året. Utdelningen i våras på 1 krona per aktie kan sägas svara för 66 Mkr av den ökningen. Återstoden är ökad kapitalbindning i rörelsen. New Waves affärsmodell är relativt kapitalkrävande med tillgångar, utöver immateriella sådana på 1,1 miljarder, på 3,8 miljarder kronor, varav 2,1 miljarder i lager, och en omsättning på, bedömer vi, strax över 5 miljarder kronor i år. De finansiella kostnaderna har fördubblats i år till 68,4 Mkr (34,3) i halvårsrapporten.

I vår prognos blir rörelseresultatet 460 Mkr för helåret (406) och resultatet före skatt 315 Mkr (315) efter räntekostnader, netto, på 138 Mkr (91). Efter skatt och per aktie blir det i så fall en upprepning av fjolårets 3,49 kronor. Aktiens p/e-tal vid kurs 32,50 kronor är då 9,3 vilket inte är farligt högt. Ställer vi börsvärdet på 2.155 Mkr tillsammans med nettoskulden på 2.661 Mkr mot rörelseresultatet för 2008, handlas bolaget med en multipel på 10,5 vilket å andra sidan är mindre attraktivt, anser vi. Det beror på att kapitalbindningen är för stor, ett problem som ledningen är väl medvetna om men som visat sig svårt att lösa. För en multipel på cirka 9 skulle New Wave behöva effektivisera kapitalbindingen med 0,7 miljarder kronor vilket är ett stort beting.

Nyhetsflödet med stor osäkerhet i konjunkturförsvagningen är ett hot mot New Waves viktiga försäljning under det andra halvåret. För att upprätthålla tillväxttakten krävs förvärv men det finns gränser, bedömer vi, för hur mycket lån balansräkningen tål.

Börsen har plockat ned New Wave-aktien i år och tagit bort den premievärdering som vilade på hög tillväxt. Givet hur ett flertal andra aktier nu värderas, inom och utanför detaljhandelssektorn, är New Wave-aktien inte tydligt lågvärderad. Utdelningen för 2008 höjs kanske något från 1 krona ifjol men det räcker ändå inte för en direktavkastning mycket över 3 procent.

New Wave kan komma att överraska på flera sätt ¿ omsättning, marginaler, förvärv ¿ men på en börs där låg värdering av kommande vinster, enligt nuvarande prognoser, är regel bedömer vi att New Wave följer det breda mönstet i ett perspektiv på 3-6 månader. Rekommendationen blir Neutral.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
New Wave B Neutral 31,90 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -