Investor pekar åt rätt håll

Aktieanalys  I dagens måttliga rekyl efter fredagens lyft kan det vara en bra idé att fånga upp Investor. Investmentbolaget är stadd i kassa, har flera spännande onoterade innehav och åtta kärninnehav av hög kvalitet.

Sedan Volkswagen i somras fullgjort betalningen för Scania-aktierna har Investor en nettokassa på över 14 miljarder kronor. Det motsvarar 10 procent av bolagets förmögenhet eller substansvärde på, till dagsaktuella kurser, 140 miljarder kronor eller 183 kronor per Investor-aktie. Kassan tillsammans med en upplåning på lika mycket till ger Investor 30 miljarder friska kronor att handla för vilket i dagens nedpressade aktiemarknad ger stora möjligheter.

Investors kärninnehav ABB, AstraZeneca, Atlas Copco, Electrolux, Ericsson, Husqvarna, SAAB och SEB har idag ett värde på drygt 95 miljarder kronor eller 124,50 kronor per aktie i Investor. Det är snudd på lika mycket som aktuell aktiekurs på 125 kronor för A-aktien och 130 kronor för den oftast handlade B-aktien.

Vid sidan om kärninnehaven har Investor tillgångar, huvudsakligen icke-börsnoterade, för 45 miljarder kronor. Av dessa finns 21 kronor per aktie eller 16 miljarder kronor i EQT, riskkapitalbolaget med inriktning främst på mogna företag, såväl tillverkande som inom servicesektorn, och Investor Growth Capital, med en portfölj av mindre teknikföretag  inom medicinsk teknik, läkemedel, IT och telekom.

Det som kallas Operativa Investeringar har ett samlat bokfört värde på 8 kronor per Investor-aktie eller drygt 12 miljarder kronor. Här märks Mölnlycke och Gambro, som båda utvecklas väl, men också Grand Group (med hotellet), mobiloperatören 3 (som är på väg att vända till plusresultat) och nyförvärvade inkassoföretaget Lindorff.

Vi bedömer att Investor bygger värden i den onoterade portföljen och att denna värderas försiktig i bolagets substansuppställning. Därtill anser vi att Investors kärninnehav genomgående är bra bolag med låg värdering på börsen. Det är ett bra utgångsläge när det nu dystra börsklimatet lämnar över till ett normaltillstånd med mer positiva takter.

Mätt från årsskiftet är Investor näst bäst bland investmentbolagen, efter storstjärnan Ratos. Investor B började året på 147 kronor och har backat med 12 procent sedan dess. Med hänsyn tagen till utdelningen på 4,75 kronor är nedgången 8 procent. Det är 10 procent bättre än SIX Return Index, det vill säga börsen som helhet. Försäljningen av Scania-innehavet till Volkswagen för 200 kronor per aktie är en första viktig förklaring. Den andra att återstående kärninnehav som grupp utvecklats relativt väl.           

Investor-aktien till cirka 130 kronor handlas med en substansrabatt på cirka 30 procent. Det är högt över ett mer normalt och rimligare, läge på 20 procent. Aktien har kvaliteter som riskspridning påminnande om en aktiefond men erbjuder därtill exponering mot en spännande portfölj med onoterade företag. På 3-6 månaders sikt rekommenderar vi Köp.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Investor B Köp 130,25 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -