SSAB glöder igen

Aktieanalys  SSAB:s investeringsplaner tas emot väl av börsen. Det gjorde däremot inte den mer än godkända halvårsrapporten i juli. Aktiens kursrörelser förefaller vimsiga. Det kan vara läge att tacka och ta emot aktien till ett lågt pris.

I halvårsrapporten meddelade SSAB att leveranserna av kylda stål, som ändå ökade med 21 procent, fortsatt begränsades av tillgänglig produktionskapacitet. Efterfrågan är alltså stark. Idag preciseras ett investeringsprogram beräknat till 5,3 miljarder kronor fördelat på Borlänge, Oxelösund och USA. Programmet genomförs stegvis och ska vara helt genomförda 2012. Finansieringen hämtas ut koncernens internt genererade kassaflöde. Beloppet motsvarar ungefär en halv årsvinst före skatt. Någon nyemission ska alltså inte till för att klara detta och inte heller inkräktar investeringsprogrammet på förmågan att infria bolagets utdelningspolicy.

Ifjol förvärvade SSAB nordamerikanska IPSCO. Förvärvet delfinansierades med en nyemission och i våras genomfördes del två av finansieringsplanen: den stora rördivisionen såldes. Skuldsättningsgraden har sjunkit från 150 procent vid årsskiftet till 42 procent. Nettoskulden har minskat från 44 miljarder kronor till 13,3 miljarder vid halvårsskiftet. Eget kapital har, trots utdelning med 5 kronor per aktie, ökat från 29 till 31,4 miljarder kronor. Goodwill har halverats till 13,4 miljarder kronor. Soliditeten är 53 procent. SSAB har åter en stark finansiell ställning.

SSAB är konjunkturkänsligt och från tid till annan finns behov av större investeringsprogram. Därför har bolaget ett relativt högt mål för soliditeten, på cirka 50 procent, och skuldsättningsgraden ska uppgå till 30 procent. Till årsskiftet bör nettoskulden ha minskat med ett par miljarder kronor och eget kapital ha ökat med drygt 3 miljarder. Skuldsättningsgraden är då nere på strax över 30 procent.  

Med en balansräkning i linje med de finansiella målen aktualiseras utdelningspolitiken som är att cirka 50 procent av vinsten över en konjunkturcykel ska delas ut. För 2007 blev det bara 5 kronor med en vinst per aktie på drygt 15 kronor. För 2008 bör det bli väsentligt mer, vår prognos är minst 8 kronor, och SSAB är då åter en aktie med hög direktavkastning.

Under det första halvåret 2008 blev vinsten per aktie 12,62 kronor (9,95) varav 8,04 kronor under det andra kvartalet. Rördivisionen och reavinsten vid avyttringen gav ett bidrag på knappa 2 kronor under det andra kvartalet. Här fanns också lite extraordinära poster i form av en försäkringsersättning från fjolårets masugnshaveri. Helåret 2008 ser ut att summera till 22 kronor per aktie. Vinstprognoserna för 2009 och 2010 enligt SME ligger på samma nivå. Kanske är dessa optimistiska.

Halvårsrapporten var resultatmässigt några procent bättre än väntat, justerat för engångsposter. Omsättningen var klart högre än väntat. Den höga rörelsemarginalen på cirka 20 procent var i linje med förväntningarna. Aktien föll, tillsammans med övrig europeisk stålindustri på rapportdagen. Före rapport handlades A-aktien till 174 kronor. Det initiala fallet blev cirka 10 procent. Idag, efter en återhämtning med 2 procent, görs A-aktien till 150 kronor och den mindre likvida B-aktien till 134 kronor. A-aktien började året kring 175 kronor och den har som högst handlats till 226 kronor.

Rekommendationerna för SSAB-aktien varierar mellan analyshusen. De beräknade riktkurserna ligger dock ganska väl samlade runt 250 kronor motsvarande ett p/e-tal på cirka 11 räknat på innevarande och nästa års vinstprognoser.  Att konjunkturläget är osäkert är tydligt och att riskpremierna på aktiemarknaden är extremt eller onormalt höga är också tydligt. A-aktien handlas nu med ett p/e-tal på knappt 7. B-aktiens p/e-tal är 6. Aktiernas direktavkastning är drygt 5 respektive 6 procent. Med de finansiella målen helt uppfyllda, vilket vi bör se nästa år, går utdelningen mot 10 kronor och direktavkastningen till 7 procent. En utdelning på 10 kronor redan för 2008 är därtill inte utesluten bland annat eftersom huvudägaren Industrivärden, med en belånad portfölj, gärna skulle motta en högre utdelning.

SSAB-aktien kommer inte att leva sitt eget liv på börsen. Dock tror vi att värderingen blivit så attraktiv att aktien håller emot i nedgång och har förutsättningar att går starkare än börsgenomsnittet i uppgång. Vi sänkte rekommendationen till neutral i våras sedan A-aktien stigit till 198 kronor. Nu är det tid att byta fot igen och vi höjer rekommendationen till Köp på 3-6 månaders sikt. Vi bedömer att aktiens risk, vid aktuell kurs, är lägre än för börsens genomsnittsaktie.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
SSAB A Köp 150,50 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -