NCC - extremt undervärderat

Aktieanalys  NCC överträffar förväntningarna på alla väsentliga punkter i sin rapport för det andra kvartalet. Aktien stiger makligt. Därför består köpläget.

NCC håller uppe orderingång och omsättning jämfört med ett mycket starkt jämförelsekvartal ifjol och trots att bostadsmarknaden försvagats. Övrig husproduktion, och särkilt anläggningssidan utvecklas väl och har gynnsamma utsikter för det andra halvåret.

På resultatfronten blev rörelseresultatet 968 Mkr (1.315) där minskningen främst beror på lägre reavinster till 122 Mkr (353) för projekt inom NCC Property Development. Förväntat rörelseresultat enligt SME var 824 Mkr.

Eftersom utfallet är 17 procent bättre blev också rörelsemarginalen på 6,2 procent (8,7) klart högre än väntade 5,6 procent. Eftersom byggmarknaden på flera håll varit överhettad under det senaste året och i inledningen på 2008, med förseningar till följd av kapacitetsproblem och högre materialkostnader, bedömer vi att utsikterna för rörelsemarginalen under det andra halvåret är gynnsam.

Resultatet före skatt blev 883 Mkr (1.271) under det andra kvartalet. Det var 14 procent mer än väntat.    

Under det första halvåret blev rörelseresultatet 1.138 Mkr (1.262) och 2.790 Mkr för helåret 2007. Inför det andra halvåret har NCC bäddat väl för att infria eller eventuellt överträffa helårsprognosen enligt SME som är ett rörelseresultat på 2.631 Mkr och en vinst per aktie på cirka 17 kronor. Helåret 2007 blev vinsten per aktie 20,73 kronor.

Aktien stiger idag med 5-6 procent till 87-88 kronor på en börs som öppnade med vikande kurser och nu pendlar runt noll. Det är ändå en för liten kursreaktion på en mycket bra rapport. Aktiens p/e-tal är inte högre än 5 och med upprepad ordinarie utdelning på 11 kronor är direktavkastningen svårslagna 13 procent.

Sedan årsskiftet har NCC-aktien fallit med nästan 40 procent. Av nedgången på 54 kronor kan man säga att 21 kronor beror på utdelningen i våras, där 10 kronor var en extradusör för att justera kapitalstrukturen, och återstoden 33 kronor av kursfallet är inte mycket sämre än börsen som helhet. Dock var NCC lågt värderad till att börja med, ansåg vi då och nu.

Vid sidan om den allmänna börsnedgången påverkas NCC-aktien av djup pessimism gällande bostadsmarknaden i Norden inklusive Baltikum. NCC är inte tagna på sängen när det gäller den marknadsutvecklingen. Bolaget höll igen redan ifjol.

Försämringen i Baltikum märks i NCC:s rapport med stora procentuella försämringar av i sammanhanget obetydliga tal. NCC sålde bara 34 (234) bostäder i Baltikum under det första halvåret varav 20 (182) andra det andra kvartalet. Ett ras kan man säga. Osålda bostäder i Baltikum ökade till 128 (2) vid periodens slut, upp från 45 vid årsskiftet. Bostäder i produktion sjönk dock påtagligt till 232 (493) vid halvårsskiftet. Bostäder i Baltikum handlar inte om mer än 4 procent av NCC:s bostadsproduktion.

Balansen för koncernen som helhet ser bra ut, anser vi. Under det andra kvartalet byggstartades 766 (1.449)  bostäder, 964 (1.006) såldes och osålda bostäder uppgick till 462 (278) jämfört med 371 vid årsskiftet. Vi bedömer att NCC:s tidiga anpassning till en svagare efterfrågan på bostäder gör att risken för att koncernen blir stående med ett stort lager av osålda objekt har begränsats.

Den svaga utvecklingen på bostadssidan uppvägs till stor del av en växande efterfrågan på anläggningssidan som vägar och andra infrastrukturprojekt. Det är lite gungor och karuseller här och det finns anledning tro att anläggningsmarknaden kommer att växa inte minst som ett finanspolitiskt svar, i en region med starka statsfinanser, på en avmattande konjunktur. För 2009 bedömer vi att det är rimligt att hoppas på vinster något lägre men i nivå med 2008.

Vi anser liksom tidigare att börsen handlat ned aktierna i byggsektorn orimligt mycket. NCC-aktiens kombination av extremt lågt p/e-tal och extremt hög direktavkastning gör aktien svår att motstå. En kurs kring 110 kronor förefaller vara en bättre avvägning mellan risker och möjligheter än aktuell kurs på omkring 87 kronor. På 3-6 månaders sikt upprepar vi rekommendationen Köp.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
NCC B Köp 86,75 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -