Industrivärden rätt att ha när det vänder

Aktieanalys  Industrivärdens aktiekurs och substansvärde har så här långt i år visast en något sämre utveckling än index. Investmentbolagets portfölj är fokuserad på industri- och bankaktier och det är sektorer som inte gått bra i år. Kanske just därför blir det bättre framgent.

Industrivärden är huvudägare i Sandvik, SSAB, SCA, Skanska, Indutrade och Handelsbanken och en av de största ägarna i Ericsson, Volvo, Munters, Höganäs och Hemtex. Största innehav, runt 27 kronor per aktie i Industrivärden, är Sandvik och Handelsbanken, följt av Ericsson och SCA, runt 13 kronor, och Volvo, 11 kronor. I år har bolaget ökat sitt innehav i Volvo till 7 procent av rösterna genom köp av A-aktier för 1,2 miljarder kronor och försäljning av SSAB för 0,8 miljarder kronor. Smärre försäljningar har också gjorts i Ericsson och Skanska.

Bolagets mottagna nettoutdelning, beräknad som mottagen utdelning minus utbetald egen utdelning och räntekostnad för lån, uppgick till 0,5 miljarder kronor och har delfinansierat portföljjusteringarna samt minskat den egna nettoskulden med 400 Mkr till 10,6 miljarder kronor. Belåning i en vikande marknad är sett i backspegeln ingen bra sak. Industrivärden motiverar upplägget med att lånen har en genomsnittlig, bunden femårig ränta på 4,6 procent samtidigt som direktavkastningen på aktieportföljen är 5,6 procent (och högre för Volvo där innehavet ökat).

Förvaltningskostnaderna uppgick till 43 Mkr (43) eller 86 Mkr i årstakt och cirka 0,2 procent av aktuellt substansvärde.  I en vikande marknad under det första halvåret har bolaget inte lyckats att med kort aktiehandel täcka förvaltningskostnaderna. Halvåret gav dock ett plus på 2 Mkr (120).

Substansvärdet per aktie uppgick till 108 kronor vid utgången av juni, till 101 kronor i slutet på juli och det uppgår till 98,50 kronor idag med större delen av augusti undanstökad. Vid årsskiftet var substansvärdet 142 kronor och i början på augusti ifjol 176 kronor. Tar vi hänsyn till den egna utdelningen på 5 kronor är avkastningen hittills i år cirka -27 procent. Index med utdelningar har fallit med 20 procent sedan årsskiftet.

C-aktien till kurs 76 kronor handlas med en rabatt på 23 procent jämfört med substansvärdet och A-aktien till kurs 84,75 kronor har en rabatt på 14 procent. C-aktien är från rabattsynpunkt det bättre valet. Utdelningen på 5 kronor för 2007 kan komma att upprepas för 2008 eftersom det inte ser ut att bli några utdelningssänkningar i portföljbolagen, utan snarare vissa uppjusteringar. Direktavkastningen för C-aktien är 6,6 procent och för A-aktien 5,9 procent.

Börsen är skakig i dessa dagar och det diskuteras naturligtvis vitt och brett om aktiekurserna ska ned ett stycke till eller ej, innan en mer bestående vändning uppåt kommer. Industrivärden bör utvecklas i linje med index på kort sikt. Vi tror dock att portföljen kommer att utvecklas starkare än börsen som helhet när det väl vänder och på 3-6 månaders sikt rekommenderar vi Öka.   

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Industrivärden C Köp 75,75 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -