"En nedåtkörare till, sedan är vi på hugget"

Intervju  Peter Benson, kapitalförvaltare på Pyr Invest, förväntar sig ingen spektakulär uppgång när börsen vänder. Snarare blir det nog en ganska seg återhämtning. "Än så länge ökar vi inte i aktier, men får vi se en nedåtkörare till så är vi på hugget", säger han.

Peter Benson var tidigare ekonomijournalist. Efter ett antal år som börsskribent på Dagens Industri tog han över tidningen Börsveckan och startade tillsammans med Avanza denna sajt du just nu läser, placera.nu. Undertecknad är alltså Peter Bensons efterträdare som chefredaktör för sajten. Vi stämde av läget kring både jobb och börs över lite lax med dillstuvad potatis.

Idag är Peter Benson kapitalförvaltare på det förhållandevis lilla investmentbolaget Pyr Invest, tillsammans med Patrick Clase, som kommer från banksidan, bland annat Alfred Berg, ABG och Erik Penser. Investmentbolaget har 10-talet ägare varav två affärspar är tongivande: Martin Bjäringer och Carl Rosvall som varit storägare Protect Data och på senare tid investerat i klädföretaget Björn Borg, samt Staffan Persson och Peter Lindell som gjort stora investeringar i Unibet och Neonet.

Verksamheten startade i början av året då Benson och Clase helt enkelt fick i uppdrag att investera 300 miljoner kronor.

"Idag ligger vi med 40 procent aktier, 30 procent räntepapper och 30 procent kassa. Vi hade lika gärna kunnat ha 90 procent aktier men det kändes fel i börsnedgången", säger Peter Benson.

Han anser att börsläget är mycket svårtolkat. Han pekar på inflationen som en av de viktigaste faktorerna att ta hänsyn till just nu, men att sökandet efter förklaringar till marknadsutvecklingen tar sig allt mer absurda former.

"Jag läste nyss en analys av nordiska försäkringsbolag där man kom fram till det är oljepriset som är avgörande", säger han.

"Man får inse att vi just nu ligger i en tidig konjunkturnedgång. Frågan är när aktiemarknaden tagit höjd för det och börjar repa sig. Det är möjligt att vi är på botten nu, men vi kan lika gärna få se en nedåtkörare till i 10-20-procentsklassen. Det är nog faktiskt det jag vill se innan jag känner mig säker på att det är dags att öka andelen aktier. I så fall är vi på nog hugget", säger han.

Peter Benson målar annars upp en ganska dyster framtidsbild och drar paralleller med läget i Tyskland och Japan under 1990-talet.

"Det kan vara så att hela västvärlden går in i ett Tyskland/Japan-syndrom. Där har ekonomierna och börserna segat sig fram i tio år efter olika bakslag. Tyskarna har upplevt en lång period av långsam tillväxt eftersom de har sparat sig ur en tidigare lågkonjunktur. Det kan mycket väl hända i flera länder. Jag talar inte om soppköer på gatorna, men om en årlig tillväxt på runt  1 procent och en ganska trist uppgång på börsen."

Han pekar på att bra bolag kommer att klara sig bra även i ett sådant klimat och nämner H&M som gått bra i Tyskland trots den svaga konsumtionsutvecklingen.

"Men det finns inga enkla svar när det gäller sektorer eller timing", säger han.

Att förvalta 300 miljoner kronor är en helt annan sak än att vara privatsparare. Stora belopp flyttas inte så lätt eftersom det kan sätta säljtryck i en aktie med mindre likviditet med sänkt kurs som följd.

"Som kapitalförvaltare vill man tänka både en och två gånger innan man gör sin investering, för det kan kanske inte går att backa ur särskilt snabbt. Vi lägger mycket vikt vid flexibiliteten. Och då är det ändå många förvaltare som säger att vi ska vara glada som har så lite pengar att förvalta", säger Peter Benson.
Mer från förstasidan
[Ingen rubrik har angivits]

Senaste aktieanalyserna på Placera

Aktieanalyser

Här hittar du de senaste aktieanalyserna

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -