I början av nittiotalet gjorde jag på plats i Kenya research för en uppsats i nationalekonomi. I samband med det träffade jag en äldre kaffebonde som hade en liten farm strax utanför Nairobi. Då var priset på kaffe lågt och dessutom var betalningen, av olika anledningar, ofta försenad. En gammal lag, en kvarleva från kolonialtiden, hindrade bonden från att riva upp kaffeplantorna och satsa på nya grödor.
"Är du missnöjd med dagens situation", frågade jag med hjälp av den medföljande statliga tolken. Mannen svarade på swahiliska och tolken översatte.
"Nej, jag fortsätter att odla mitt kaffe av god kvalitet och väntar på betalningen som snart kommer."
Den erfarenheten lärde mig tre viktiga saker. Att inte alltid tro på vad statliga tolkar säger samt att råvaror är både knepiga att förstå och trögrörliga.
Intresset för råvaror är rekordstort just nu och det finns ett växande utbud av olika finansiella papper vars prisutveckling är kopplade till råvaror. Samtidigt varnar många experter småsparare från att överhuvudtaget tänka på råvaror.
"Småsparare förlorar pengar i 99 fall av 100", var rubriken på en artikel häromveckan. Har olyckskorparna rätt? Ja, absolut.
Om du tänkt spekulera i en enskild råvara på kort sikt så är risken jättestor. Du riskerar att förlora en stor del av ditt satsade kapital, eller ännu mer om du satsar på en produkt med inbyggd hävstång.
Marknaden för många råvaror har bland annat den egenskapen att det ofta byggs upp små kortsiktiga bubblor på som när de spricker kan orsaka fall även om trenden på längre sikt är stigande.
Men det är skillnad på att spekulera och att investera i råvaror.
Portföljteori bygger på att det för varje given risknivå finns en optimal korg. Precis som det finns en optimal godispåse som du kan köpa för 100 kronor så finns det en optimal porfölj som inte kostar mer än de andra portföljerna i form av risk men smakar godare.
Ett sätt att öka avkastningen utan att höja risken är att investera i olika tillgångar som inte är korrelerade med varandra.
Det fina med råvaror är just att de saknar, eller har liten, korrelation med utvecklingen på aktiemarknaden.
En gammal tumregel är därför att en portfölj bör innehålla minst 10 procent råvaror. Men det betyder inte att du ska satsa 10 procent av dina pengar på ett papper i kakao som ger dig 10 gånger pengarna om priset stiger om två veckor.
Mina råd är stället följande:
1 Satsa långsiktigt - Köp bara värdepapper som du kan behålla under längre period och som går att sälja när du själv så önskar.
2 Sprid riskerna - Investera i ett index eller köp flera olika råvaror.
3 Köp valutasäkrat - De flesta råvaror handlas i dollar och det är betydligt svårare att sia om valutor än priset på råvaror.
4 Köp råvaror som ett komplement till aktier och fonder - Jag har precis börjat fylla råvarukvoten i min egen portfölj. Men jag kommer inte att satsa alla mina pengar på att kaffepriset ska stiga de närmaste månaderna. Det behöver jag inte för till skillnad från den kenyanska bonden har jag gott om alternativ.