Tillväxtmaskinen Avanza stannar av

Aktieanalys Bokslutet från nätmäklaren Avanza var starkt med en vinsttillväxt på 24 procent. Men i år tror vi att vinsten faller. Det som stöttar aktien är direktavkastningen på 5,4 procent.

I år siktar Avanza på att få in ett nettosparande på 6-8 miljarder kronor att jämföra med fjolårsintaget 5 miljarder kronor. Det kan bli svårt och Avanzas marknadschef lär få det svettigt. Men omöjligt är det inte.

Vid årsskiftet hade Avanzas kunder ett sparkapital på 46 miljarder kronor. Hittills i år är börsen ner 11 procent vilket gissningsvis motsvarar en värdenedgång på 5 miljarder i Avanzas sparkapital.

Hur börsen går resten av året är skrivet i stjärnorna men med rätt stor sannolikhet kommer det genomsnittliga sparkapitalet under 2008 ligga runt 45-50 miljarder kronor. Intäkterna låg i fjol på 1,19 procent av genomsnittligt sparkapital mot 1,25 procent året innan. Även utan en fortsatt prispress så innebär det i princip stillastående intäkter under 2008 jämfört med fjolårssiffran 557 Mkr.

Samtidigt bedöms kostnaderna öka 10-20 procent under 2008 vilket motsvarar 25-50 Mkr. Såvitt vi kan bedöma står Avanza alltså inför ett år med fallande vinst. Vår bästa gissning är att vinsten för 2008 landar marginellt under 8 kronor per aktie.

Sätter man p/e 15 på denna mellanårsvinst så ger det ett motiverat värde på 120 kronor per aktie.

I andra vågskålen finns de långsiktigt goda tillväxtutsikterna och utdelningen på 6 kronor som kommer i vår. Det ger en direktavkastning på 5,4 procent vilket nog är mer än de fyra storbankerna.

Kortsiktigt ser det kanske inte så bra ut för Avanza men långsiktigt tror åtminstone denna skribent på aktien.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -