Havsfruns huvudägare tänker med plånboken

Aktieanalys från börsveckan Investmentbolaget Havsfrun har i praktiken utvecklats till en fond-i-fond med mycket hög förvaltningskostnad.  

Sannolikt är Havsfrun det börsnoterade investmentbolag som har högst substansrabatt, i skrivande stund 38 procent. Man kan i och för sig argumentera för att det är småpotatis mot de över 50 procent i rabatt som aktien handlades till för snart tio år sedan.

Ett annat synsätt är också att 38 procent är oerhört lite om man har exempelvis Investor som referenspunkt som i sin tur handlas till strax under 30 procents rabatt. Skillnaden är att Investor har en oerhört mycket lägre risk samt ett överlag bra track-record. Detsamma kan inte sägas om Havsfrun som vid flera tillfällen gjort affärer som starkt kan ifrågasättas. Ett visserligen litet men ändå tydligt exempel på Havsfruns egenheter är att man i somras gjorde en riktad nyemission till ett antal investerare att teckna 200 000 nyemitterade aktier till en rabatterad börskurs. Dessa utvalda personer fick alltså en rabatt på rabatten. Beloppen är inte gigantiska men det handlar ändå om en uppenbar kapitalförstöring. Det logiska hade ju annars varit att återköpa aktier, inte trycka nya som säljs till reapris till styrelsens vänner och bekanta.

Man kan också ifrågasätta om det är rimligt att ha ett tiotal anställda för att driva en verksamhet som i praktiken är en fond-i-fond med 600 Mkr under förvaltning. Det blir en väldigt hög förvaltningskostnad. Havsfrun är sedan några år alltså inriktat på hedgefonder. Avkastningen har i och för sig blivit rätt bra men det uppväger inte känslan av att Havsfruns huvudägare har den egna plånboken närmast hjärtat.

Ungefär samma åsikt hade Börsveckan i sin branschanalys av investmentbolagen i våras, då Havsfrun fick ett säljråd. Sedan dess har aktien dock gått riktigt dåligt och rabatten har som sagt stigit rejält från dåvarande nivå 22 procent. Det bär på sätt och vis emot men vi plockar bort säljrådet tills vidare.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -