NGM har mycket att bevisa

Aktieanalys från börsveckan Uppstickarbörsen NGM klarar inte konkurrensen från First North, Aktietorget och OMX. Sälj aktien.

NGM Holding har under många år haft förtvivlat svårt att locka till sig bolag. Den omhuldade börsstatusen har gjort NGM byråkratiskt och dyrt jämfört med de mer extrema budgetalternativen First North och Aktietorget. Och uppifrån har OMX hela tiden plockat åt sig det fåtal NGM-bolag som lyckats växa till sig. Senast var det börsraketen PA Resources som tog steget till Stockholmsbörsen. Eftersom PA var en hyperhandlad aktie medförde det ett stort avbräck för NGM.

Nu är risken stor att tåget har gått för NGM:s småbolag för den här gången. I ett tuffare börsklimat kommer likviditeten på smålistorna att torka in och därmed börsintäkterna.

Hittills i år har börsverksamheten gått med 2,3 Mkr i förlust. Det är också symptomatiskt att NGM så fort man har lite medvind drar på sig stora kostnadsökningar för personal. Rörelsemarginalen ligger runt 8 procent hittills i år vilket är på tok för lite för att försvara dagens värdering.

Man ska också vara vaksam på NGM:s förvärv av handelsplattformen Freeway för 30 Mkr. Det är lite överraskande att säljaren väljer att konvertera sin fordran till kursnivån 3 kronor när NGM-aktien handlas runt 1,65 kronor.

Börsvärdet är 118 Mkr att jämföra med en vinstnivå i storleksordningen 3-4 Mkr på årsbasis före skatt. Skatt är för övrigt inget bekymmer eftersom NGM samlat på sig stora underskottsavdrag från sina tidigare många förlustår.

Sammantaget vågar vi inte utesluta att det blir mer av den varan i nästa nedgång och då kommer aktien ta mycket stryk. Sälj innan dess.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Petrosibir B Sälj 2,00 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -