AQ är alltid OK

Aktieanalys från börsveckan Det finns inte många stabila industriföretag med så god tillväxthistorik som Aros Quality. Börsvärdet närmar sig miljarden och p/e-talet är 10. Det är ett fynd.

Börsveckan har i många år varit en stark tillskyndare av Västeråsbaserade Aros Quality Group, eller AQ som man allt oftare kallar sig. Ursprunget är en liten verksamhet inom ABB som köptes ut av entreprenörerna P-O Andersson och Claes Mellgren.

Sedan dess har AQ gjort en lång rad förvärv så att koncernen i dag har 1800 anställda på tjugotalet anläggningar i Sverige, Bulgarien, Estland och Kina.

Det som är lite unikt med AQ är att man oftast köpt problemföretag som man på kort tid lyckats vända till vinst. AQ har nästan omgående fått upp lönsamheten så att koncernen legat makalöst stabilt runt 8 procents rörelsemarginal. Förvärven har också bara kostat en symbolisk peng vilket gjort att AQ konstant arbetat med mycket låg skuldsättning.

Koncernen är underleverantör till främst svenska industrikunder. Verksamheten är indelad i två ganska jämnstora segment, Komponenter och System. Komponenter består av 13 dotterbolag som tillverkar bland annat transformatorer, kablage, mekanikdetaljer, stansad plåt och formsprutad plast. Det här är ganska enkla produkter där produktionskunnande och kostnadseffektivitet är avgörande. Verksamheten kan i börssammanhang kanske jämföras med exempelvis Xano. AQ Komponent har marginaler runt 10 procent.

Det är ganska typiskt att de mer avancerade produkterna inom AQ System har väsentligt lägre lönsamhet. Skälet är att komplicerade konstruktioner oftast måste ändras på några punkter mellan ritning och färdig produkt. Varje sådan ändring kostar pengar och det blir tyvärr ofta underleverantören som får betala notan. AQ System är trots det en lönsam verksamhet som i sex dotterbolag utvecklar och producerar exempelvis telekom-, automations-, styr-, och reglerutrustning. Andra produkter är parkerings- och kaffeautomater och bankomater.

Att AQ har verksamhet på inte mindre än 16 orter bara i Sverige kan göra en lite orolig för att det någonstans i framtiden kommer behöva tas omstruktureringskostnader. De flesta anställda finns å andra sidan redan utanför Sverige.

Vid börskurs 54 kronor värderas AQ till strax under 1 miljard kronor att jämföra med omsättningen som är 1,5 miljarder kronor. Årets vinst kan bedömas till 5-5,50 kronor per aktie vilket ger p/e 10. Det är ett smärre fynd givet att AQ sedan 2001 har ökat vinsten per aktie ökat med i snitt 35 procent per år. På något års sikt torde aktien närma sig 70 kronor.

 

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
AQ Group Köp 55,25 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -