PCQT behöver stryktåliga ägare

Aktieanalys från börsveckan Affärsidén är att utveckla och sälja kundanpassad it-hårdvara för användare med extrema krav på tillförlitlighet och tålighet. Bolaget är desto bräckligare.

Största kund är Försvarsmakten som behöver fältmässiga och stryktåliga datorer med mera som klarar stötar, vibrationer, extrema temperaturer och all sorts smuts och fukt. Försvarskunderna servas huvudsakligen från Stockholm medan det förvärvade Luleåföretaget Propac är inriktat på industrikunder som ABB och liknande. Successivt lägger PCQT också ut volymorder inom industri på legotillverkning i Hong Kong.

På försvarssidan håller PCQT på att starta tillverkning i Indien i ett samriskbolag tillsammans med den lokala agenten. Syftet är huvudsakligen att få in en fot på den stora och växande indiska försvarsmarknaden. PCQT har höga förväntningar vilka dock ska tas med en nypa salt.

Alltsedan noteringen våren 2005 på First North har PCQT pratat stort om export till utländska försvarsmakter. Bortsett från en och annan mindre order har det hittills inte hänt mycket. Svenska kunder står fortfarande för 94 procent av omsättningen.

Den svenska försvarsmakten är heller ingen drömkund längre. Försvaret krymper på nästan alla ledder och även om IT-frågor får större tyngd så kommer kostnadsmedvetenheten öka. Försvarsminister Mikael Odenbergs protestavgång är inte minst ett tecken på det. Det blir alltså svårt för PCQT att någonsin matcha åren 2001-2004 då man hade rörelsemarginaler på i snitt 20 procent per år.

Optimismen är dock stor om i första hand Indien. Efter fyra års intensivt säljarbete hoppas PCQT få vara med när indiska krigsmakten ska datoriseras i stor skala.

Förvärv är ett annat område där PCQT:s optimism varit delvis ogrundad. När industridatortillverkaren Propac förvärvades 2006 talades det om en omsättningsnivå på 35-40 Mkr med marginaler på 10 procent. Sedan förvärvet verkar det dock ha gått åt fel håll för Propac. Under det förkortade (8 månader) räkenskapsåret 2006 omsatte Propac 23 Mkr med en marginal på 6 procent. Samma period omsatte gamla PCQT 14 Mkr med en förlust på 39 procent! Antagligen är kostnadsfördelningen mellan bolagen något godtycklig men i så fall var Propac sannolikt ännu svagare jämfört med ursprungsnivån 10 procent.

I år kan PCQT med 40 anställda tänkas omsätta 80 Mkr med en rörelsemarginal kring i bästa fall 7 procent. Det ger i så fall en vinst per aktie på 12 öre vilket kanske kan stiga till 20 öre nästa år. Till dagskursen runt 2,55 kronor per aktie ger det p/e 13 vilket inte är något fynd för ett pyttelitet högriskbolag med osäkra tillväxtförutsättningar.

I samband med förra veckans Småbolagsdagar talade vd Claes Israelsson om rörelsemarginaler på 12-15 procent för 2009. Besannas det med lite tillväxt ovanpå så ger det en vinst per aktie runt 30-35 öre.

Mot detta talar faktiskt, paradoxalt nog, marknadens höga tillväxt. I takt med att den globala efterfrågan på extremtåliga datorer ökar så lär det bli allt mindre framkomligt att, som PCQT, arbeta småskaligt i ett högkostnadsland. När nischen växer kommer konkurrensen från volymtillverkare öka.

Att utifrån standardkomponenter bygga datorer med cirka 50 procent bruttomarginal är enastående inom IT-hårdvarusektorn. PCQT:s vd Claes Israelsson menar att det kräver ett oerhört högt kunnande men samtidigt säger han att det är helt okomplicerat att dra igång produktion i Indien eller ha legotillverkning i Hongkong.

Sammanfattningsvis är PCQT inte helt ointressant som högriskaktie men det är på inget sätt ett givet köpläge.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -