Hej då och tack för allt Nefab

Aktieanalys Huvudägarfamiljen och Nordic Capital lägger bud på Nefab. Priset 97 kronor per aktie är fullt godkänt och kommer knappast höjas. Tyvärr förlorar därmed börsen ytterligare ett fint välskött bolag.

Nefab har sitt ursprung i Hälsingland och Småland och förknippas av tradition med de trälådor som Ericsson exporterat sin telekomutrustning i över världen. Dagens Nefab må ha huvudkontoret i Småland men verksamheten är numera global. Affärsidén är att utveckla och leverera kompletta förpackningslösningar till internationella industrikoncerner. Nefab är idag mindre tillverkare och mer systemleverantör, kan man säga. Nefab surfar också på globaliseringen av handel och industri.

Denna positiva bild har tidvis kontrasterats mot belackarnas negativa syn på bolaget. Här brukar nämnas att volymerna på Ericssons exportprodukter sjunker rejält. Alltså inte i kronor utan i kubikmeter. En televäxel som för 20 år sedan var stor som en kontainer kan idag rymmas i en resväska och så vidare. Denna utveckling har dock Nefab hittills parerat med tillväxt i antal enheter och med nya kunder.

Värderingen av Nefab har pendlat mellan ungefär p/e 10 och 20 över åren och ligger i och med budet på 97 kronor på p/e 18 för i år och kanske p/e 16 för nästa år. Då är bolaget visserligen nästan skuldfritt men det motsvarar ändå inget reapris ens för ett kvalitetsbolag som Nefab. Koncernen omsätter trots allt bara 2 miljarder kronor och likviditeten i aktien är tunn.

Huvudägarfamiljen Pihl/Nordgren äger 55 procent av kapitalet i dagens Nefab och kommer äga 40 procent i det utköpta bolaget. Resten äger Nordic Capital. En stor del av förvärvsbeloppet 2,7 miljarder lär dock finansieras med banklån. Anta att bankerna står för 1 miljard kronor då innebär det att Nordic Capital och Pihl/Nordgren lägger upp 1,7 miljarder kronor. Ägarfamiljen får dock samtidigt loss pengar för sitt ägande så att man netto får ett överskott på 800 Mkr. Man kan förstå om det lockar familjemedlemmarna.

Placera Nu har varit positiva till Nefab och vi anser att dagens budnivå 97 kronor är ganska generös, eller åtminstone inte snål. Någon höjning är inte trolig. Inga andra budgivare lär dyka upp när ägarfamiljen och styrelsen redan valt sida och aktien är inte tillräckligt likvid för att hegdefonder ska kunna hoppa in som högljudda utpressare.

Nefab har varit ett trevligt börsbolag som det är synd att mista men vår rekommendation är ändå att acceptera budet.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -