Plocka Q-med efter raset

Aktieanalys Det är ett rätt stort bakslag för bioteknikbolaget Q-med att inkontinensprodukten Zuidex inte får USA-godkännande. På några månader har aktien fallit 20 procent. Bolaget rymmer dock stora värden vilket ger ett intressant läge för den riskvillige. Bilden: vd Bengt Ågerup.

Uppsalabolaget Q-med är en modern svensk framgångssaga. Med basen i kunnande om den så kallade hyaluronrsyran har Q-med tagit fram produkter som nått en miljardomsättning i gränslandet mellan kosmetik och medicin.

Paradnumret är Restylane som sprutas in i läppar och ansikte för att ta bort rynkor och allmänt försköna patienten/kunden. Det här är big business i plastikkirurgins hemland USA men i växande omfattning även i resten av världen.

Dagens bakslag gäller dock inte estetik utan Q-meds andra verksamhetsområde, specialistsjukvård. Här har man hittat andra tillämpningar för hyaluron inom ett antal olika sjukdomar och besvärsområden. Inkontinensprodukten Zuidex sticker här ut eftersom åldersinkontinens bland kvinnor är ett mycket stort problem för miljontals människor.

Zuidex har lanserats i Europa men i dag kom beskedet att blindtester i Nordamerika varit en stor besvikelse. Det har helt enkelt inte gått att visa att Zuidex är bättre än konkurrerande metoder. Q-med bedömer att man därmed inte kommer få försäljnings- och marknadsgodkännande i USA som produkten ser ut idag.

Beskedet torde innebära att värdet på affärsområde Specialistsjukvård bör justeras ner. Dels för att Zuidex blir mindre värt och dels för att det är kvitto på att andra utvecklingsprojekt löper risk att misslyckas.

Aktien faller dock bara 2,4 procent på beskedet och handlas nu till 93,25 kronor. Börsvärdet är 9,3 miljarder kronor och exklusive nettokassan på 400 Mkr värderas bolaget till 8,9 miljarder kronor.

Den överlägset största delen av värdet finns emellertid i Estetikdelen. På rullande 12 månader omsatte det affärsområdet 980 Mkr med ett rörelseresultat på 380 Mkr. Rörelsemarginalen ligger alltså skyhögt, uppåt 40 procent. I den ytliga tid vi lever är estetik också en verklig tillväxtbransch. Plastikkirurgi och liknande ingrepp kryper hela tiden ner i åldrarna och samhällsklasserna samtidigt som demografi och välståndsutveckling ger extra skjuts åt efterfrågan.

Räknar man med en långsiktig tillväxttakt runt 20 procent på medellång sikt så kan Q-meds estetikdel värderas till 8 miljarder kronor på egna meriter. Sedan är det nog så att en industriell köpare skulle kunna pressa ut ännu mer lönsamhet och tillväxt ur estetiken.

Det är alltså fullt möjligt att Q-meds specialistsjukvård värderas till noll kronor av börsen. I det perspektivet är dagens beskedliga kursreaktion befogad.

Kort sagt är Q-med en rätt intressant aktie för den som söker en exponering mot forskning och medicinteknik. Du betalar fullt pris för estetiken men får å andra sidan två "optioner" gratis. För det första chansen till positiva nyheter från specialistsjukvården och för det andra chansen till en strukturaffär inom estetiken, troligen med USA-partnern Medicis. Vår rekommendation är öka.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -