Ledningen storhandlar i Securitas Direct

Aktieanalys Larmbolaget Securitas Directs vd Dick Seger har köpt aktier för över 5 Mkr samt 1 miljon optioner. Aktien är dyr men med ledningens förtroende i ryggen känns oddsen ändå bra.

Efter dagens blygsamma uppgång på 10 öre till 19,20 värderas Securitas Direct till 7 miljarder kronor med en omsättning på 3,4 miljarder de senaste fyra kvartalen. Affärsidén är att sälja och installera så kallade smålarm åt hushåll och mindre företag. Efter installationen kan bolaget sedan hämta hem månatliga abonnemangskostnader som över tiden kan ge riktigt fina och stabila intäkter. Får man dessutom lokala skalfördelar genom att exempelvis sälja larm till flera hus på samma gata så kan kostnaderna för övervakning och drift också hållas nere väsentligt. Då kan lönsamheten bli mycket god.

Kruxet är att tillväxten kostar mycket pengar eftersom bolaget som regel måste subventionera den initiala kostnaden för larm och installation med över 5 000 kronor för att kunden ska vara intresserad. Det tar cirka 4 år innan en kund blir lönsam. Den modellen parad med Securitas höga tillväxtambitioner gör att bolaget har svårt att tjäna mycket pengar i dagsläget. I år torde bolaget tjäna runt 200 Mkr efter skatt, vilket ger det obehagligt höga p/e-talet 35.

Fast det finns också ett annat betraktelsesätt. Rapporten för första kvartalet var nämligen riktigt dålig på flera punkter. Kundavgångarna ökade, kundtillväxten minskade och ledningen flaggade för sämre utsikter för helåret. Mycket riktigt har börskursen pressats en del. Ledningen har dock i flera omgångar köpt på sig stora poster aktier i Securitas Direct och senast i dag fick vi veta att vd Dick Seger härom veckan köpte aktier för över 5 Mkr. Det gör man nog bara om man tror på sitt bolag.

Ledningen har också nyligen köpt optioner på totalt över 7 miljoner nya aktier. Återigen en rätt stark signal. Utan att vilja vara insinuant kan man tänka sig att ledningen inte gjort sitt yttersta för att prata upp börskursen inför de egna investeringarna. Å andra sidan ger det utrymme för förhoppningar om att det komma gladare tongångar från bolaget framöver. Kanske redan till halvårsrapporten som kommer den 22 augusti. Rådet blir att öka i aktien med riktkurs 21 kronor.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -