Ledstiernan: Köp, men risken är halvhög

Aktieanalys från börsveckan I samband med bolagsstämman gavs en prognos om att investmentbolagets majoritetsägda industrigrupp Polstiernan/Pallco ska omsätta 500 Mkr i år, en ökning med 32 procent. I kvartalsrapporten framkom också att lönsamheten ser fortsatt riktigt hygglig ut för Pallco. Bilden: Ledstiernans vd Alf Blomqvist.

Före avskrivningar verkar marginalen ligga över 10 procent, vilket torde vara en ökning jämfört med fjolåret. Läser man i Ledstiernans årsredovisning stärks bilden av att Pallco är ett fint företag, för att vara inom legoproduktion. I börssammanhang kan man nog värdera hela Pallcos rörelse till 250-300 Mkr. Justerar man för den troliga kostnaden för att köpa ut minoriteten, talar det för att Ledstiernan har ett övervärde på kanske 110-160 Mkr i Pallco jämfört med moderbolagets bokförda värde 55 Mkr. Lägger man därtill på Ledstiernans egen beräkning om andra övervärden, exklusive Pallco, på 63 Mkr ger det ett justerat substansvärde runt 720 Mkr eller 2,50 kronor per aktie i Ledstiernan. Till börskursen 1,68 kronor är det en substansrabatt på 30-35 procent. Antagligen rekord bland börsens investmentbolag.

Nackdelen är att Ledstiernan har en kass historik med många floppade investeringar, samtidigt som bolaget dras med mycket höga förvaltningskostnader. Å andra sidan är det lätta saker att komma till rätta med om ägarna verkligen bestämmer sig. Därför är det extra positivt att den nye styrelseledamoten Thomas Blitz precis köpt på sig 455 000 aktier. Förhoppningsvis är han lika effektiv och slagkraftig som namnet antyder. Hur det än är med den saken så landar vi i ett köpråd, om än med halvhög risk.

 

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -