Lätt positiva takter när sommarbörsen drar igång

Börsen i dag  Stockholmsbörsen får idag stöd av en positiv avslutning i New York igår kväll och av uppgångar på de asiatiska börserna under natten och morgonen. I eftermiddag kommer viktig amerikansk statistik och det bör bli lite avvaktande inför den.

Börserna i New York hickade till lite grand när BNP-tillväxten under det första kvartalet reviderades ned till 0,6 procent i årstakt på grund av högre import. Men annan statistik över sysselsättning, huspriser och inflation indikerar att den svaga tillväxten är övergående och att ekonomin stärks igen redan under innevarande kvartal och i vart fall under andra halvåret. Aktierna fick också stöd av nya uppköpserbjudanden.

Dow Jones och S&P 500 var oförändrade medan Nasdaq steg 0,5 procent. De svenska aktierna stärktes något överlag med ABB upp 0,43 kr till 148,43, Astrazeneca som plussade på 1,65 kr till 367,65 kr, Autoliv upp 1,72 kr till 412,72 kr, Millicom upp 2,18 kr till 588,18 kr och Volvo upp 0,39 kr till 145,39 kr. För Ericsson och Nokia blev uppgångarna helt marginella.

Latour handlas idag efter split 3:1 och aktiekursen bör därför öppna på en tredjedel av gårdagens kurs. Latour har visat en stark kursutveckling och vi bedömer att aktien inte längre handlas med substansrabatt.

En annan aktie som gått bra är Nokia. Idag är sista dag för handel på Stockholmsbörsen med Nokias depåbevis. De som har Nokia SDB i sina depåer kommer att få aktier. Handel med Nokia kommer nu att göras i euro (och i dollar i New York).

Makroagendan är fullspäckad idag. Vi har inköpschefsindex från såväl EMU-området och Storbritannien samt arbetslöshet och BNP för första kvartalet 2007 och prognoser för helåret i EMU på förmiddagen. När USA-ekonomin har saktat in, som nu, har istället Europa tagit över som draglok och det är bevis för det som denna statistik förväntas ge.

I eftermiddag, vid 14.30, kommer statistik över amerikanska privata inkomster och konsumtion under april och sysselsättningen för maj. Vid 16.00 är det dags för kontrakterade husköp under april, ISM inköpschefsindex för maj och Michigan-index.  

Bland nyheterna på morgonen märks att JP Morgan sänkt rekommendationen för Atlas Copco till neutral men höjt rekommendationen för Sandvik till övervikt.  I Securitas Direct har Thomas Berglund lämnat posten som styrelseordförande med omedelbar verkan vilket vi tolkar som att han inte längre har huvudägarna Douglas och Schörlings förtroende.

Vi har bytt månad och sommaren är här. Det pekar uppåt idag och är väl förspänt för en fortsättning i samma riktning under sommaren.

 

   

 

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -