Kostnaderna drar ned Insplanet

Aktieanalys från börsveckan Kvartalsrapporten fick aktien att rasa med över 20 procent. Det är aldrig kul när ett "tillväxtbolag" utan förvarning närapå halverar resultatet.

Den stora förklaringen är att kostnaderna dragit iväg. Någon vidare motivering ges inte och samtidigt framkommer att tillväxten ligger något under plan.

Om inte Insplanet hux flux får upp ersättningen på tecknade försäkringar från dagens snitt 10 procent så har BV svårt att förstå hur årets omsättning ska bli så mycket högre än 60-65 Mkr att jämföra med prognosen som pekar en bit över 70 Mkr. Särskilt inte som bolaget samtidigt säger att kostnaderna ska hållas i schack. Och hålls inte kostnaderna i schack kan så är det nästan uteslutet att lönsamhetsprognosen slår in.

Vi tror alltså att Insplanet kommer bomma minst en av årets prognoser, även efter den nedjustering som gjordes i kvartalsrapporten. I så fall får vi ett bolag som efter noteringen förra våren missat sina utfästelser inte mindre än tre gånger.

Trots allt ser aktien intressant ut för den som orkar vänta ett par år. Tror man att kostnadsproblemen är överkomliga och att tillväxten ändå kan hållas runt 25 procent per år så är det fullt möjligt med marginaler på 30 procent eller mer. Då kan vi få se en omsättning 2009 på 100 Mkr. Med en värdering runt p/e 20-25, exklusive nettokassa, så kan det översättas till en börskurs på 40-50 kronor om drygt två år.

Mot det halvrosiga scenariot har vi fler och fler tecken på att det kan vara lite si och så med verklighetsförankringen hos Insplanet. Tar marknaden fasta på den risken så kan aktien utan vidare falla ytterligare ett antal kronor. Det finns alltså rätt mycket som talar för goda möjligheter till bottenfiske längre fram om och när Insplanet levererar nästa kalldusch. Fast trots allt känns potentialen i Insplanet för bra för att vi ska ta bort vårt köpråd.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -