Hygglig börsdag väntas

Morgonrapport New York börserna var på ett hyggligt gott humör igår och det berodde inte på SSAB:s bud på IPSCO som over there är en ganska liten händelse. Placerarna gladdes åt positiv makrostatistik som indikerar att inflationen inte är ett så stort hot för närvarande. Uppgången har fortsatt i Asien och vi bör få en hygglig börsdag också i Stockholm.

Dow Jones steg  0,2 procent till 13.242, trots ett kraftigt fall för världens numer näst största biltillverkare GM, ned 5,4 procent. Nasdaq var upp 0,3 procent och S&P 500 steg 0,4 procent. De svenska aktierna steg överlag något, Ericsson med 9 öre,  jämfört med stängningskurserna i Stockholm.

Rapporterande bolag idag är Active Biotech, Rezidor, Scribona, SEB, Skanditek och Wayfinder.

SEB:s rapport är lite bättre än väntat och den bör ge stöd för bankaktierna idag efter gårdagens nedgång som en följd av Nordeas Q1-rapport. SEB:s rörelseresultat kom in på 4.157 Mkr (3.670) och högre än förväntade 4.044 Mkr. Räntenetot var lite högre än väntat och provisionsnettot i nivå med förväntningarna.

Exklusive utdelning handlas idag bl a Billerud (3:50 kr), Boliden (4:00 kr), Brinova (bonus 1:50 kr+5:00 kr), Broström (8:00 kr), Hennes & Mauritz (11:50 kr) och Nokia (3:93 kr).

På makrosidan har vi inköpschefsindex för tjänstesektorn under april avseende EMU-området och dagens huvudnummer amerikanska sysselsättning för april som offentliggörs kl 14.30. Tidigare inkommen statistik över tillståndet i amerikansk ekonomi talar för att sysselsättningen under månaden inte varit ett bekymmer. Vi bedömer följaktligen att börserna kommer att stärkas på eftermiddagen sedan detta orosmoment försvunnit från agendan. 

Riksbankens räntebesked kommer kl 09.30.

I Asien har börserna stigigt med runt 0,5 procent. Tokyobörsen har liksom igår hållit stängt p g a helgdag.

Vi bedömer att börsen kommer att öppna oregelbundet för att stiga i eftermiddag.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -