Köp Scania inför strukturaffär

Aktieanalys från börsveckan Räkna med att Scania klarar en snittmarginal på 11,5 procent framöver. Det är samma nivå bolaget legat på femårsperioden 2003-2007, men en bit under Scanias egna mål om 12-15 procent.

Dessutom kan man anta att tillväxten blir något lägre än de 10 procent Scania självt talar om. Sammantaget kan man på fundamentala grunder räkna hem ett självständigt Scania till priser en bit över 600 kronor per aktie. Det är en ganska tilltalande uppsida när det samtidigt finns rätt goda chanser till en strukturaffär med MAN och kanske Volkswagen.

Strukturfrågan är lite paradoxal om man, som Börsveckan, inte är övertygad om att stordrift är den enda vägen till framgång för ett lastvagnsbolag. Tvärtom är ju Scania ett bra exempel på motsatsen. Leif Östling har viss trovärdighet när han hävdar att ensamt Scania fortfarande är starkt. Det är många "industriella lösningar" som är perfekta på ritbordet men aldrig går att förverkliga i praktiken.

Med det sagt är det nog ändå troligt att en strukturaffär skulle välkomnas av börsen. De synergier som har nämnts är på 0,5-1 miljard euro per år. Diskonterat och klart är det värt ungefär 50-100 miljarder kronor före skatt. Delas detta broderligt mellan Scania och MAN så motsvarar det 90-180 kronor per Scaniaaktie. Då har vi en aktie som kanske är värd 700 kronor. Ganska frestande på en börs där det i övrigt inte direkt dräller av fyndaktier. Börsveckan behåller köprådet.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -