Helgjuten succé för Arcam

Aktieanalys från börsveckan Arcams kurs har skjutit i höjden sedan finansmannen Jan Barchan klev in som storägare i somras. Fast den sanna orsaken till kursuppgången är nog att Arcam utvecklas åt rätt håll.

Under 2006 mer än dubblades omsättningen till 47 Mkr och i det säsongsmässigt starka fjärde kvartalet tjänade bolaget faktiskt hyggligt med pengar.

Nu krävs det att den snabba tillväxten fortsätter för Arcams maskiner för direkttillverkning av metalldetaljer med så kallad friformsteknik. Utrustningen och tekniken lämpar sig väl för prototyper, produktionsverktyg samt inte minst korta produktionsserier. Marknadsstrategin är att anpassa tekniken till högvärda material som titan och koboltkrom. Just nu får Arcam många order från implantatindustrin vilket känns klart lovande i jämförelse med exempelvis den svåra bilindustrin.

I fjol vann Arcam order på 17 nya system, varav 12 har levererats. Bolaget flaggar dock för att det långa säljarbetet gör att orderingången är ryckig och svårförutsägbar.

Börsveckans bästa gissning är emellertid att Arcams goda utveckling fortsätter även 2007. Och det krävs med tanke på att bolagets börsvärde 480 Mkr är runt tio gånger fjolårsomsättningen. Bruttomarginalen är dock uppåt 60 procent så det finns potential till en riktigt bra lönsamhet.

En än mer tankeväckande jämförelse är att hela Arcams marknad beräknas vara cirka 200 Mkr per år, om än snabbväxande. Ju närmare Arcam kommer ¿marknadstaket¿ desto lägre lär tillväxten bli.

Med tanke på Arcams teknikhöjd vore det lite trist med ett uppköp från utlandet, men helt osannolikt är det inte. En kandidat är Arcams distributör i Nordamerika som heter Stratasys och är stora på friformsteknik i plast. Nasdaqnoterade Stratasys värderas till 2,7 miljarder kronor och tjänar rätt bra med pengar på en omsättning runt 0,7 miljarder kronor. Stratasys har dock en delvis annorlunda strategi med viss egen legotillverkning av enstaka plastdetaljer och fokus på 3D-printrar, som amerikanarna bedömer vara en jättemarknad.

Faktum är att Stratasys vid en hastig överblick ser ut som ett mycket bättre köp än Arcam. På kursnivån 37 dollar finns det en fin uppsida om tillväxttakten 25 procent kan hållas uppe med stabil lönsamhet. Den med ett stort intresse för friformsteknik bör alltså överväga ett köp i Stratasys.

Men oavsett hur det går med det är Arcam ett fint litet bolag, om än med en lite större värdering. Det är alltid roligt när ett förhoppningsbolag ömsar skinn och blir ett snabbväxande globalt vinstföretag. Arcam är på god väg.

Tillägg till artikeln som svar på Kommentar 1: I Arcams årsredovisning för 2005 angavs en marknadssiffra på 120 Mkr. Låt vara att marknaden är svårdefinierad och med flytande gränser, men det var bolagets egen siffra vid den tidpunkten. Inför anaysen av Arcam uppgav bolaget att motsvarande siffra i dag ökat till 200 Mkr, enligt vd:s bedömning./ PB
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -