Millicom fortfarande köpvärd

Aktieanalys från börsveckan Mobiljätten Vodafones bud på indiska Hutchison Essar - vars mobilteleverksamhet påminner om Millicoms - är intressant att följa.

Vodafone har lagt ett pris motsvarande 17 gånger Hutchison Essars rörelseresultat före avskrivningar (ebitda) och räknar med att det tar hela fem år innan det indiska bolaget bidrar positivt till vinsten per Vodafoneaktie.

På kursnivån 550 kronor värderas Millicom till ungefär 9 gånger årets väntade rörelseöverskott före avskrivningar runt 1 miljard dollar, alltså hälften upp mot priset i Indien. Visst, Millicom har en högre politisk risk och lägre strategiskt värde, men värderingsskillnaden känns ändå betryggande stor för Millicoms ägare.

Försäljningsvärdet på Millicoms tillgångar är alltså över dagskursen. Fast det är inte samma sak som vad ett fristående bolag är värt på fundamentala grunder. Fast även den värderingen ser bra ut om man litar på konsensusprognosen att Millicom växer runt 60 procent i år. Besannas det och Millicom därefter inte råkar ut för några varaktiga stora marginaltapp så går det att räkna hem aktien till 500-800 kronor. Det stora spannet beror på hur man väljer att betrakta Millicoms u-landsprofil med avseende på riskpremie. Hög riskpremie, lägre värde och vice versa.

Börsveckans samlade bedömning är att Millicom fortfarande är en köpvärd aktie, trots en kursuppgång på 20 procent sedan vi satte köp för fem veckor sedan.
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -