Att låna ut pengar till företag innebär att man tar en högre risk än man gör när man köper riskfria statsobligationer, men bjuder å andra sidan på möjligheten till högre avkastning för den som väljer rätt företagsobligationer. Simplicity, som har sitt säte i halländska Varberg och som förvaltar cirka 25 miljarder kronor över 8 fonder, var i år nominerade som bästa räntehus i Morningstar Fund Awards efter att ha vunnit kategorin i fjol.
– Vi gör en fundamentalanalys av företag och deras verksamhet och tittar på olika faktorer som stabilitet i intjäning och kassaflöden samt hur skuldsättningen och ägarbilden ser ut. Vi har ett högt fokus på risker och till skillnad från en aktieinvesterare så bryr vi oss dock inte så mycket om uppsidan. Det viktiga för oss är att vi kan känna en trygghet i att bolagen klarar av att betala sina räntor och amorteringar, säger Fabian Dahl, som förvaltar fonden Simplicity Global Corporate Bond tillsammans med Henrik Tingstorp och Magnus Thyni.
Grundlig analys på bolags- och makronivå
Kärnan i förvaltningsstrategin för Simplicity Global Corporate Bond, som i fjol fick pris som bästa fond i Morningstar Fund Awards, är en grundlig analys av såväl marknaden som de enskilda bolagen. När det gäller analysen av den övergripande ekonomiska utvecklingen tittat förvaltarna på de makroekonomiska förutsättningarna. Hur ser tillväxtutsikterna ut i olika delar av världen? Vad driver denna tillväxt och hur påverkar det de investeringar som finns i portföljen och vilka risker innebär detta? Eftersom fonden har ett globalt investeringsmandat är översynen global.
– När det gäller utvecklingen i världsekonomin tror vi att vi får se en lägre tillväxt 2019, men ändå tillväxt. Detta ger stöd till företagens resultatutveckling och skapar goda förutsättningar för en positiv utveckling för marknaden för företagsobligationer. Med det sagt bör man vara medveten om att det finns en hel del risker som kan påverka marknaden negativt. Då tänker jag till exempel på politiska risker som Brexit, handelskriget mellan USA och Kina och även den låsta politiska situationen i USA där den amerikanske presidenten kan få problem att få igenom sin budget i kongressen, säger Henrik Tingstorp.
Värderingarna spelar så klart också en viktig roll för förvaltarna. I företagsobligationsvärlden innebär det kreditspreadar, vilket är den extra premie man får som investerare jämfört med den ränta man får på till exempel en statsobligation. Efter att ha stigit under förra året, vilket innebar högre räntor och fallande priser på obligationer, har de sjunkit under inledningen av 2019, vilket betyder lägre räntor och högre priser på företagsobligationer. Just nu ligger kreditspreadarna totalt sett något under genomsnittsnivåerna under den senaste femårsperioden säger förvaltarteamet.
Bred portfölj av företagskrediter
Mot den bakgrunden försöker Simplicity Global Corporate Bond att välja ut de bästa enskilda företagskrediterna. I portföljen finns det för närvarande cirka 120 obligationer utgivna av ett åttiotal bolag i olika branscher och från olika delar av världen. Risknivån i portföljen är förhållandevis konstant över tid, vilket till exempel betyder att fördelningen mellan så kallade high yield-obligationer och investment grade-obligationer brukar ligga på samma nivå. Investment Grade-bolag är de bolag som har ett högt kreditbetyg medan High Yield-obligationer är obligationer som är utgivna av företag med ett lägre kreditbetyg. Skillnaden i kreditkvalitet mellan dessa bolag återspeglar sig i prissättningen av obligationerna och innebär konkret att high yield-emittenter får betala en högre ränta på sina obligationer.
Hållbarhet allt viktigare
Vid sidan av parametrar som affärsmodeller, ägarbild och skuldsättning har hållbarhetsfrågor blivit ett allt viktigare inslag i förvaltningsarbetet.
– Vi investerar till exempel inte bolag vars som utvinner fossila bränslen och oavsett vilken bransch det rör sig om är det viktigt att internationella normer och konventioner avseende till exempel mänskliga rättigheter följs. Det är dels viktigt i sig, eftersom människor annars råkar illa ut, men även ur ett affärsperspektiv. Ett företag som behandlar sina anställda eller miljön illa har inte en långsiktigt hållbar affär, säger Fabian Dahl.
– Sen är vi även proaktiva, det vill säga att vi inte bara väljer bort det som är dåligt utan att vi även aktivt väljer in det som är bra, vilket till exempel kan vara företag med verksamhet inom förnyelsebar energi. Det finns även gröna obligationer, där kapitalet som tas in i samband med att obligationen ges ut går till miljöförbättrande projekt, till exempel energieffektivisering i fastigheter, fyller Henrik Tingstorp i.
Fastigheter och telekom favoritsektorer
I just fastighetssektorn finns det intressanta möjligheter just nu, bedömer Fabian och Henrik. Den fortsatta ekonomiska tillväxten ger fortsatt efterfrågan på såväl kontor som bostäder samtidigt som det låga ränteläget också bidrar till positivt till fastighetsbolagens resultatutveckling. Många fastighetsbolag har även valt att minska sin skuldsättning, vilket är positivt för dem som har investerat i deras obligationer.
En annan favoritsektor är telekom med sina stora operatörer och stabila kassaflöden. Det pratas mycket om möjligheterna med 5G inom den branschen, men det är inte det som i första hand lockar förvaltarna för Simplicity Global Corporate Bond.
– Vi är inte ute efter företag med våldsamma tillväxtkurvor. För oss räcker det om bolagen genererar tillräckliga kassaflöden för att betala sina räntor och amorteringar till oss som långivare. Med det sagt tittar vi alltid på det enskilda fallet för att få den bästa avkastningen i förhållandet till den risk vi vill ta, säger Fabian Dahl.
Läs mer och köp fonden här.