PPM-sparare: Byt korträntefond, höj din pension

På ett mycket enkelt och i princip riskfritt sätt kan 200 000 svenskar höja sin pension. Det handlar om alla dem som har valt dyra korträntefonder i PPM. Bland korta svenska räntefonder är avgifterna väldigt viktiga för avkastningen. Anledningen är att förvaltarna har ett begränsat utrymme att skilja sig från varandra. Placera Nu har listan på vilka fonder du ska välja.


8 juni, 2007

Ofta är det svårt att peka ut riktiga förlorarfonder, men när det kommer till korta svenska räntefonder är det faktiskt enkelt. I de allra flesta fallen är förvaltningsavgiften som avgör om fonden ska ge hög eller låg avkastning.

Korta svenska räntefonder placerar i räntebärande värdepapper med en löptid som är kortare än ett år. Utbudet av sådana värdepapper är inte så stort, och avkastningen är mer eller mindre riskfri. Därför skiljer sig inte heller avkastningen, eller räntan på dessa papper sig åt speciellt mycket. Det gör att förvaltarnas möjligheter att avvika från varandra är liten, och avkastningen blir relativt lika. Före avgifter.

Skillnaden i avkastningen efter avgifter, nettoavkastningen, beror till stor del på vilken förvaltningsavgift fonderna tar ut. De senaste tre åren har till exempel Nordea Räntefond stigit med 5,1 procent, vilket är sämst av alla korta räntefonder i PPM. Nordea tar ut ett årligt förvaltningsarvode på 0,75 procent per år. Det kan jämföras med AMF Likviditet som bara kostar 0,15 procent per år. Den har stigit med 7,2 procent. Skillnaden på 2,1 procent i avkastning beror främst på förvaltningsarvodet.

I PPM har nästan 275 000 personer drygt 4,5 miljarder kronor i korta svenska räntefonder. Årligen betalar de drygt 14 miljoner kronor, efter PPM-rabatten, i förvaltningsarvoden. Av dem har 85 000 personer valt någon av de tre billigaste fonderna, och betalar 0,15 eller 0,2 procent per år i förvaltningsarvodet. Nästan 190 000 personer har valt någon av de dyrare fonderna och betalar upp till 0,7 procent per år i förvaltningsavgift.

Om alla valde någon av de tre billigaste fonderna, som också har presterat bland de bästa, skulle de totalt betala 6,5 miljoner mindre per år i förvaltningsarvode.

Fondnamn

Förv. avg. i PPM %

Simplicity Likviditet

0,15

AMF Pensions Räntefond - Likviditet

0,15

Länsförsäkringar Penningmarknadsfond

0,20

Danske Fonder Sverige Likviditet

0,30

Folksams Penningmarknadsfond

0,30

Lannebo Likviditetsfond

0,30

Moderna Fonder - Sverige Ränta

0,30

Erik Penser Likviditetsfond Sverige

0,35

KPA Etisk Räntefond

0,40

Swedbank Robur Penningmarknadsfond

0,40

Öhman Penningmarknadsfond

0,40

Enter Penningmarknadsfond

0,45

ABN AMRO Penningmarknadsfond

0,50

Carnegie Fund - Svensk kort ränte

0,50

Catella Likviditetsfond

0,50

Kaupthing Penningmarknad

0,50

Handelsbanken Lux Ränta

0,50

SEB Penningmarknadsfond SEK

0,50

Skandia Penningmarknadsfond

0,50

HQ Likviditetsfond

0,60

Ansvar Avkastningsfond

0,60

Nordea Räntefond

0,70

Det första rådet är att satsa på de tre billigaste fonderna, Simplicity Likviditet, AMF Räntefond Likviditet och Länsförsäkringar Penningmarknadsfond. Simplicity och AMF kostar bara 0,15 procent och Länsförsäkringar 0,2 procent per år.

Det andra rådet är att framför allt undvika de tre dyraste fonderna, Nordea Räntefond, Aktie-Ansvar Avkastningsfond och HQ Likviditetsfond. Nordea kostar 0,7 i PPM och Aktie-Ansvar och HQ tar ut 0,6 procent per år.

Ämnen i artikeln

Handelskriget

Marknadsöversikt

OMX Stockholm 30

1 DAG %

−4,11%

Senast

2 287,24

1 mån
Loading market data...
Senaste aktieanalyserna på Placera
Senaste aktieanalyserna på Placera
Privatekonomi med Placeras expert
Karolina Palutko Macéus
Karolina Palutko Macéus skriver om allt som har med privatekonomi att göra och hur du kan få mer pengar i plånboken.
AFV
AFV
Är du kund hos Avanza? Just nu kan du få en unik rabatt på Affärsvärlden. Afv har 28 år i rad utsetts till Sveriges bästa affärsmagasin i en undersökning med börs-VD:ar, finanschefer, IR-chefer och aktieproffs.
Annons
Introduce
för börsens små- och medelstora företag.
Annons
Investtech
Här hittar du våra artiklar om teknisk analys i samarbete med Investtech.
Börsen idag
Börsen idag
Här hittar du våra artiklar om börsen idag.