Förra året går till historien som året då den amerikanska bolånebubblan sprack. De som följer finansmarknadernas utveckling lärde sig ett nytt ord, " sub-prime". Det är bolån som har ställts ut till låg eller ingen säkerhet. Bubblan sprack under sommaren och sände en chockvåg över jordklotet som ännu inte har lagt sig.
Stockholmsbörsen var en av de värst drabbade aktiemarknaderna och kurserna föll som mest över 20 procent. Även om året startade bra, räckte det inte och Stockholmsbörsen slutade på minus 6 procent.
Ännu värre gick det i Japan där börsen slutade på minus 11 procent. Som värst var kurserna ned nästan 19 procent. På den amerikanska marknaden, där sub-prime-krisen hade sitt epicentrum, sjönk också kurserna kraftigt. Sämst gick det för bolåneföretagen, som fick se sina kurser falla med över 55 procent i genomsnitt.
Det breda S&P 500-indexet klarade sig mindre dåligt och föll som mest med knappt 10 procent. På helåret steg dock indexet med 3,5 procent. Men för svenskt vidkommande blev det sämre, då den amerikanska valutan försvagades med nästan 6 procent mot den svenska kronan. Det gör att när investeringarna ska räknas om till svenska kronor blir de cirka 6 procent mindre värda.
Europa gick relativt helskinnat igenom krisen. Som värst var MSCI Europaindex ned med 4,5 procent, och på helåret steg kurserna med drygt 3,3 procent.
Förra årets raketmarknader var tillväxtmarknaderna. MSCI:s breda globala tillväxtmarknadsindex steg med 30 procent under året. Men sub-prime-krisen fick även tillväxtmarknaderna att gunga, som mest föll de nästan 15 procent.
Mot den bakgrunden skulle man kunna tycka att det är godkänt att få PPM-portföljerna att stiga i värde. Placera 100 steg med 2,4 procent, Placera 70 med 3,2 procent och Placera 50 med 2,9 procent.
Trots det är medlemmarna i Placeringsrådet inte nöjda med resultatet. Målen och ambitionerna är högre ställda än så. En besvikelse är att Placera 100 inte slog Premiesparfonden som steg med 4,7 procent. Rådet missbedömde styrkan i tillväxtmarknaderna och hade för lite kapital investerat där. Dessutom fanns en alltför stor tillit till den amerikanska marknaden, vilket inte blev bättre av att en försvagad amerikansk dollar. Under hösten hade portföljerna för mycket investerat i Sverige. Dock undveks till stora delar den negativa japanska marknaden.
Årets börsutveckling är svårbedömd. Den senaste tiden har investerarna kastats mellan hopp och förtvivlan. Det gäller främst den amerikanska konjunkturen, där oddsen för en recession blir lägre, och är mer eller mindre inprisad. Den stora frågan är om den amerikanska centralbanken kommer att hinna sänka räntan för att vända trenden, innan det är för sent. Den andra stora frågan är hur stor påverkan den amerikanska inbromsningen får på global nivå. Vi har sett tecken på fallande aktivitet i både Europa och tillväxtmarknaderna.
Oron kan mycket väl fortsätta en bit in på året, men därefter finns det förutsättning för att molnen kan skingras och himlen klarna. Sannolikheten är stor att den amerikanska centralbanken sänker sin styrränta för att stötta ekonomin, vilket även är positivt för resten av världen.
Under rådande omständigheter, med kraftigt fallande kurser den senaste tiden, behålls den nuvarande fördelningen i PPM-portföljerna. I dagsläget känns det för sent att göra mer defensiva placeringar, och i Placera 100 finns redan en bra defensiv placering i läkemedel. I Placera 70 och Placera 50 finns en tryggande andel placerat i en likviditetsfond.