Förvaltningsfilosofin är många gånger kärnan hos fonderna. Den kan också likställas med hjärnan. Det är förvaltningsfilosofin som berättar hur fonden ska tjäna pengar åt sina andelsägare. En filosofi är momentumförvaltning. Den är enkel och lättbegriplig; de marknader och aktier som går upp mest fortsätter säkert att stiga och då investerar vi där.
Och det fungerar, men bara under långa perioder med stigande kurser. Det visar inte minst utvecklingen i Simplicity Norden. De senaste tre åren har fonden stigit med nästan 180 procent. Det är 55 procentenheter bättre än den genomsnittliga Nordenfonden.
Men när den uppåtgående trenden bröts i mitten av juli så har Simplicity Norden tagit betydligt mer stryk än övriga Nordenfonder. Den senaste månaden har fonden fallit med 15 procent, vilket är sämre än genomsnittsfonden som bara har backat 10 procent.
Fondkompassen är en fond som investerar i börshandlade fonder, ETF:er, runt om i världen. Deras filosofi är att månadsvis köpa ETF:er på de marknader som månaden innan gick bäst. De kan investera i både länder och branscher. I det stora hela har det inte gått så bra sedan fonden startades. Det senaste året har fonden stigit med drygt 5 procent, vilket är mindre än hälften så bra som den genomsnittliga globala aktiefonden.
Riktigt dåligt har det gått den senaste månaden. Då har fonden backat med drygt 10 procent vilket är ungefär dubbelt så dåligt som genomsnittsfonden. På bolagets hemsida går att läsa att investeringarna under augusti kommer att ske i främst i Asien samt i råvarufonder. Bland de övriga investeringarna återfinns Turkiet och amerikansk verkstadsindustri.
I början på året hakade Swedbank Robur på momentumtåget och lanserade i mars en momentumfond. Tajmingen kan inte ha varit sämre då momentumfonder inte gillar slagiga marknader. På hemsidan kan man läsa att förvaltningsfilosofin med fonden är att ge en exponering mot marknader med en stark och positiv trend.
Den senaste månaden har trenden varit allt annat än positiv och det har fondandelsägarna fått känna av. Andelsvärdet har fallit med nästan 11,5 procent, vilket är den sämsta utvecklingen bland samtliga breda globala aktiefonder.