De flesta kvinnor som sparar i privata pensionsförsäkringar kommer varje månad som pensionärer att få en lägre utbetalning jämfört med män som betalt in lika mycket i premier. Förklaringen är att kvinnor förväntas leva längre.
För några år sedan infördes nya regler som skulle stoppa den här sortens särbehandling. Pensionsbolagen lyckades dock få ett undantag.
När det gäller tjänstepensioner som grundar sig på kollektivavtal betalar pensionsbolagen ut lika mycket till män respektive kvinnor varje månad, eftersom bolagen måste följa jämställdhetslagen.
I regeringens proposition finns ett lagförslag som ska ersätta alla de tidigare diskrimineringslagarna. Förslaget innebär att reglerna skärps generellt. Men undantaget för pensionsbolagen kommer att finnas kvar.
"Det undantaget lyfts över med samma formulering som tidigare", säger Ingrid Björnsson som är rättssakkunnig på Integrations- och jämställdhetsdepartementet.
Att kvinnor får ut mindre pengar än män varje månad beror på att pensionsbolagen, baserat på historisk statistik, gör antaganden om att kvinnor lever längre än män. Kvinnorna förväntas med andra ord få sin ersättning utbetald under fler år.
Frågan om detta är rimligt är inte ny. För snart åtta år sedan riktade dåvarande socialförsäkringsministern Ingela Thalén hård kritik mot branschen och uppmanande till bojkott. I dag är hon ordförande för Bris men hon har inte ändrat sin inställning.
"Jag tycker fortfarande att det är principiellt fel. Om pensionsbolagen vill ha den sortens direkta kopplingar mellan premier och utbetalningar borde de gå mycket längre och dela upp försäkringstagarna efter olika socioekonomiska variabler, inte bara kön", säger hon.
Gunnar Olsson som är chef för Konsumenternas Försäkringsbyrå tror inte på någon snar ändring av bolagens beräkningsmetoder.
"Frågan är död så länge undantaget finns", konstaterar han.
En sammanställning som Konsumenternas Försäkringsbyrå gjort visar att flertalet pensionsbolag i dag använder olika antaganden om livslängd för män och för kvinnor när de beräknar utbetalningar från privata pensionsförsäkringar.
Det är bara KPA Pension, Danica Pension, Nordea Liv och Folksam uppger att de använder samma livslängd för män och kvinnor.
I Folksams fall handlar det dock enbart om en form av privat pensionsförsäkring som riktar sig mot medlemmar i TCO och SACO. När det gäller övriga privata pensionsförsäkringar får kvinnorna räkna med lägre pension varje månad jämför med männen.