Kostnaden för ränteavdraget fördubblats på tre år: "Lyxkonsumtion"

Kostnaden för ränteavdraget har mer än fördubblats sedan 2021 och uppgick till 61 miljarder kronor i fjol. En granskning av SVT visar att det främst är högavlönade män i välbärgade Stockholmskommuner som får störst skattereduktion – medan låginkomsttagare på landsbygden får avsevärt mindre.

bostäder, villa

Idag, 15:45

En granskning från SVT Nyheter visar att kostnaden för ränteavdraget har ökat dramatiskt de senaste tre åren – i takt med stigande räntor. Under 2024 uppgick den totala kostnaden till 61 miljarder kronor, jämfört med 51 miljarder kronor år 2023 och 27 miljarder kronor år 2021.

Fakta

Ränteavdraget

Ränteavdraget är en skattereduktion som ges till privatpersoner som betalar ränta på lån, exempelvis bolån, privatlån eller billån.

För de flesta lån – framför allt bolån – har man rätt att göra avdrag med 30% på räntekostnader upp till 100 000 kronor per år, och 21% på det överskjutande beloppet. Det gör ränteavdraget till en av de mest omfattande skattesubventionerna i Sverige.

Från och med den 1 januari 2025 införs dock särskilda regler för privat- och samlingslån. För dessa lån begränsas rätten till avdrag till 50% av räntekostnaden under 2025, och från 2026 planeras avdraget att tas bort helt.

Källa: Skatteverket, Regeringskansliet

För att få en mer detaljerad bild har SCB, på uppdrag av SVT, granskat statistiken för 2023. Den visar att ränteavdraget i störst utsträckning nyttjas av högavlönade män. Hela 43% av det totala ränteavdraget gick till personer med en månadsinkomst över 52 000 kronor.

Två av Sveriges mest välbärgade kommuner – Lidingö och Danderyd – toppar listan över högsta genomsnittliga ränteavdrag per kommun. På Lidingö fick män med en årsinkomst över 440 000 kronor i genomsnitt 35 216 kronor i ränteavdrag. I Danderyd var motsvarande siffra över 40 000 kronor.

I kontrast visar siffrorna att äldre kvinnor i mindre välbeställda delar av landet får betydligt lägre avdrag. Exempelvis fick kvinnor över 65 år i Filipstad med en årsinkomst under 234 000 kronor i genomsnitt bara 1 506 kronor i ränteavdrag.

Hans Lind, professor i fastighetsekonomi, föreslår att ränteavdraget endast ska gälla vid bostadsköp som inte överstiger 3,5 miljoner kronor. Syftet är att minska möjligheten till avdrag för lån kopplade till "lyxkonsumtion".

"Då skulle man hjälpa unga familjer som vill köpa något ganska billigt. Allt annat är lyxkonsumtion – det ska du inte få göra avdrag för", säger han till SVT.

"Politisk feghet"

SVT har genom en enkät kartlagt var riksdagspartierna står i frågan om ränteavdrag för bolån. Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet vill sänka ränteavdraget, medan Miljöpartiet förespråkar att det bör fasas ut helt. Men inget av dessa partier vill genomföra förändringen omedelbart.

Moderaterna och Socialdemokraterna har inga planer på att fasa ut avdraget. Hans Lind är kritisk till partiernas svar.

"Jag ser ingen annan förklaring än politisk feghet. Det finns enorma skillnader mellan hushåll där vissa klarar lägre avdrag utan problem", säger han.

Tidöpartierna har drivit igenom en avtrappning av ränteavdraget för privat- och samlingslån som trädde i kraft den 1 januari 2025.

För skatteåret 2025 får avdrag för räntor på privat- och samlingslån bara göras upp till 50%. Från och med 2026 planeras dessa avdrag att slopas helt.

Senaste nytt
Marknadsöversikt

1 DAG %

Senast

1 mån
Senaste aktieanalyserna på Placera
Kollage Analys Ny
Privatekonomi med Placeras expert
Karolina Palutko Macéus
Karolina Palutko Macéus skriver om allt som har med privatekonomi att göra och hur du kan få mer pengar i plånboken.
Affärsvärlden
AFV
Är du kund hos Avanza? Just nu kan du få en unik rabatt på Affärsvärlden. Afv har 28 år i rad utsetts till Sveriges bästa affärsmagasin i en undersökning med börs-VD:ar, finanschefer, IR-chefer och aktieproffs.
Annons
Introduce
för börsens små- och medelstora företag.
Annons
Investtech
Här hittar du våra artiklar om teknisk analys i samarbete med Investtech.