Irma Rosenberg,
som varit ledamot sedan 1 januari 2003, har meddelat Riksbanksfullmäktige att hon inte ställer upp för omval.
"Jag kommer att
sakna min arbetsplats. Men min mandatperiod går nu ut och med tanke på min ålder har tiden kommit för att kunna ägna mer tid åt familj, vänner och fritidssysselsättningar", säger Irma Rosenberg i en kommentar.
"Irma har med
stor kraft, tyngd och sina personliga egenskaper bidragit till att utveckla hela det penningpolitiska analysarbetet på Riksbanken. Irma Rosenbergs mandatperiod går ut vid årsskiftet och fullmäktige har nu gott om tid för processen med att utse en ny direktionsledamot", säger fullmäktiges ordförande Johan Gernandt och vice ordförande Leif Pagrotsky i en gemensam kommentar.
Att vice Riksbankschef
Irma Rosenberg lämnar Riksbanken är väntat och naturligt. Det finns ingen anledning att spekulera i andra skäl som att Irma Rosenberg den senaste tiden varit del av den duvaktiga falangen i direktionen. Det säger analytiker till Nyhetsbyrån Direkt på tisdagen efter att Riksbanken meddelat att Irma Rosenberg lämnar banken för att "ägna mer tid åt familj, vänner och fritidssysselsättningar".
"Det är inget konstigt
om hon vill gå in ett lugnare skede i livet", säger Tomas Pousette, chefekonom på SBAB, och tillägger att han inte hade väntas sig något annat, med tanke på Irma Rosenbergs mandatperiod på sex år är slut i december.
Johan Javeus,
chefstrateg på SEB Merchant Banking, är inne på samma spår.
"Det har spekulerats
lite med tanke på hon suttit så längre och att hon har passerat 60-stecket. Då fanns det här helt klart som troligt alternativ", säger han. Nordeas chefanalytiker Annika Winsth menar att avgången är naturlig med tanke på att Irma Rosenberg suttit två mandatperioder och börjar komma i åldern där man funderar på att ägna mer tid åt familj och vänner.
"Vi tycker att det
är tråkigt att hon avgår. Vi tycker hon gjort ett bra jobb. För oss har det varit hyfsat lätt att förstå Irma. Hon är prognosmakare i botten och har fört samma resonemang som vi för", säger Annika Winsth. Ingen av analytikerna tror att Irma Rosenbergs lämnar Riksbanken på grund av att hon under en tid har tillhört den duvaktiga delen av den splittrade direktionen.
"Det här är personliga
skäl, det känner jag mig rätt övertygad om", säger Annika Winsth på Nordea.
"Det tycker jag
inte att man ska spekulera i. Det är rätt naturligt och man behöver inte leta efter någon 'hidden agenda' i det här beslutet, säger Johan Javeus på SEB Merchant Banking.
Enligt analytikerna blir
det givetvis intressant att se vem som efterträder Irma Rosenberg, särskilt med tanke på att hon haft en duvaktig hållning under senare tid.
"Det blir väldigt
intressant att se vem som ersätter henne. Det kan få stor betydelse för Riksbanken i framtiden", säger Handelsbankens analytiker Stefan Hörnell.
Johan Javeus på SEB
varnar dock för att lägga alltför mycket vikt vid resonemang om hök/duva.
"För penningpolitiken
blir det intressant eftersom en av de penningpolitiska duvorna nu slutar. På så sätt kan det vara väldigt intressant vem som kommer sen, men jag tror faktiskt inte att Riksbanksfullmäktige egentligen resonerar så mycket i de termerna. Det är ett långsiktigt mandat man sitter på och man kan inte säga att Irma genomgående har varit en duva under hela sin mandatperiod", säger han.
NYHETSBYRÅN DIREKT