Hacksaw-grundarens dolda affär – sålde till kinesiskt lotteribolag

Nynoterade Hacksaw har hamnat i rampljuset efter hemlighetsmakeri om grundare och kunder. Flera storägare, inklusive medgrundaren Karl Rausing, har kopplingar till ett Maltabaserat bolag. 2017 såldes det bolag i en affär värd över en halv miljard till ett kinesiskt lotteriföretag. Inte heller det nämns i Hacksaws IPO-prospekt.

Hacksaw 3
Hacksaw-gaming steg över 10% i börsdebuten

Igår, 09:32

Det har varit varit en del hemlighetsmakeri om grundarna i det nyligen noterade spelbolaget Hacksaw. 

I prospektet finns ingen information om grundarna av spelleverantören. I en intervju sade VD Christoffer Källberg nyligen att Karl Rausing ”grundade bolaget men andra han hade jobbat med tidigare hängde med". Källberg ville däremot inte uppge vilka de övriga var.

Genom att gå igenom en mängd dokument kan nytt ljus till viss del kastas över ägarbilden.

Förekommer i Paradise Papers

Handlingar från Bolagsverket visar att Hacksaws första styrelse i slutet av 2017 bestod av Karl Rausing, samt jämnåriga Philip Asmar och Adel Koubaa. Inledningsvis ägde Rausing alla 50 000 aktier i bolaget.

I ett stämmoprotokoll från mars 2019 framgår det att ett antal mindre aktieägare då hade tillkommit – varav flera har en historisk affärsrelation med Rausing och fortfarande är ägare i Hacksaw.

Deras tidigare förehavanden går att spåra genom den omfattande läckan Paradise Papers från 2017, via uppgifter från International Consortium of Investigative Journalism (ICIJ). I läckan, som består av över 13 miljoner dokument, finns uppgifter om personer i skatteparadis via två advokatbyråer.

Förekomst i läckan behöver inte innebära att man varit involverad i någon form av illegal verksamhet. Men genom uppgifterna är det möjligt att följa vad Karl Rausing och andra tidiga ägare i Hacksaw gjorde innan bolagets grundande.

Kinesiska köpet på halv miljard

I juni 2015 startades det maltesiska bolaget The Multi Group (TMG). Verksamheten bestod av att erbjuda online- och lotterispel under varumärken som Multilotto. Bolaget hade en stark närvaro på den svenska och nordiska marknaden.

Vid sidan av Karl Rausing fanns det ett tiotal andra delägare i TMG, enligt ICIJ. Däribland den näst största ägaren i Hacksaw, David Plepel (som kontrollerar Lollipop Assets) och fjärde största ägaren Jonas Ejevärn. Dessa tre äger aktier i Hacksaw som är värda mellan 1 miljard kronor och 3,5 miljarder kronor.

Även Wilhelm Bühring och Ivan Fialdini som idag äger Hacksaw-aktier för knappt 200 miljoner kronor vardera var med på resan i TMG, visar dokument från den amerikanska finansmyndigheten SEC.

Kort sejour

Bara två år efter grundandet av TMG gjorde ägarna en exit. I maj 2017 såldes 93% av bolaget till det kinesiska lotteriföretaget 500.com. Köparen var vid den tiden noterad på New York-börsen, och på grund av förbud på den kinesiska marknaden behövde intäktsströmmarna breddas.

Köpeskillingen för aktierna i TMG låg på 50 miljoner euro, motsvarande över 500 miljoner kronor. Två år senare såldes de sista 7% av aktierna till det kinesiska bolaget för runt 20 miljoner kronor.

500.com bytte senare namn till BIT Mining och har fokuserat allt mer på bitcoin. Ett åtal väcktes i USA förra året mot bolagets VD, som enligt amerikanska myndigheter ska ha deltagit i en muthärva av japanska statstjänstemän åren 2017–2019 för att vinna ett kontrakt.

Avböjer att kommentera

Frågan är varför Hacksaw inte har varit öppna med att grundarna, tillika storägarna, har ett tidigare företagsbygge i bettingsektorn i bagaget. Bolaget avböjer att besvara några frågor.

"Vi har som du säkerligen känner till haft kontakt med flera av dina kollegor under de senaste veckorna. Vi är nu inne i tyst period och avvaktar ytterligare mediakontakter för tillfället", skriver Hacksaw i ett mejl.

Ny styrelse inför noteringen

Bolagets stämmoprotokoll visar att Karl Rausing under flera år var ensam styrelseledamot i Hacksaw, med juristen Philip Asmar som suppleant. Först 2024 utvidgades styrelsen till sex ledamöter och Patrick Svensk blev ny ordförande, en roll han tidigare haft på Betsson.

Året därpå lämnade Rausing både rollen som VD och styrelseledamot, kort innan börsnoteringen blev ett faktum. Han kvarstår som största ägare med 16,4% av aktierna, till ett värde av cirka 3,6 miljarder kronor. Trots det nämns Karl Rausing bara kort i en not i prospektet.

Placera har sökt Karl Rausing.

Ämnen i artikeln

Hacksaw

Senast

76,50

1 dag %

1,06%

1 dag

1 mån

1 år

Marknadsöversikt

1 DAG %

Senast

1 mån
Senaste aktieanalyserna på Placera
Kollage Analys Ny
Privatekonomi med Placeras expert
Karolina Placera

Karolina Palutko Macéus skriver om allt som har med privatekonomi att göra och hur du kan få mer pengar i plånboken.

Affärsvärlden
AFV

Är du kund hos Avanza? Just nu kan du få en unik rabatt på Affärsvärlden. Afv har 28 år i rad utsetts till Sveriges bästa affärsmagasin i en undersökning med börs-VD:ar, finanschefer, IR-chefer och aktieproffs.

Annons
Introduce

för börsens små- och medelstora företag.

Annons
Investtech

Här hittar du våra artiklar om teknisk analys i samarbete med Investtech.