Fondstjärnans Europatips

Sveriges bästa Europaförvaltare har nått framgång genom att strunta i marknaden. Anders Fagerlund på AMF berättar hur han hamnade på fondtoppen.

placera-Anders-Fagerlund-1.jpg

28 okt. 2015

Europeiska aktier har gått som tåget de senaste tre åren. I snitt har ett brett Europaindex ökat 14,9 procent per år. Placera har träffat den svenska Europaförvaltare som presterat bäst av alla inom sitt segment.

AMF Aktiefond Europa lanserades i februari 1999. Fonden har fyra stjärnor på fem år års sikt, fem stjärnor på tre års sikt, och totalt fem stjärnor hos Morningstar där den är kategoriserad  som en värdefond. Värdefonder placerar i huvudsak i undervärderade aktier med bra kassaflöden.

placera-anders-fagerlund.jpg
Förvaltaren Anders Fagerlund tog över fonden mitt under brinnande finanskris hösten 2008.

Han har lyckats väl med uppgiften och presterat en årlig genomsnittlig avkastning på drygt 17,7 procent de senaste tre åren. Avkastningen ligger i absolut topp både jämfört mot index och konkurrenter. 

Han berättar att AMF Fonder har en liten förvaltningsorganisation med korta beslutsvägar vilket gör att man kan vara snabbfotad om det behövs.

"I praktiken kan jag bestämma mig över dagen om jag ska köpa in ett nytt bolag till fonden vilket är ganska unikt bland Europaförvaltare".

Målsättningen är enkel, att hitta undervärderade aktier till rätt pris, oavsett bransch eller land. Och Anders Fagerlund säger att han överhuvudtaget inte funderar på om börsen ska gå upp eller ner på kort sikt.

Strategin för att hitta undervärderade aktier baseras på att bolagen måste uppfylla tre grundpelare: Bolagen ska ha en begriplig affärsmodel, de ska skapa värde över tid, och de ska vara undervärderade när de plockas in.

Anders Fagerlund investerar inte i bolag där han inte förstår affärsmodellen.

"Det är tydligt i vissa teknologibolag och läkemedelsbolag där jag inte förstår deras produkter. Vissa sektorer som är under stor omvandling undviker jag också, exempelvis media", säger han.  

Krav nummer två är alltså att bolaget ska skapa värde över tid. Anders Fagerlunds definition av värde är det fria kassaflöde som bolaget generar, vilket ska betala investeringar i verksamheten och utdelningar till ägarna.

"Fokus är på bolagets möjlighet att skapa värde genom ett starkt kassaflöde över en konjunkturcykel. Min värderingsmodell baseras på normaliserad vinst och kassaflöden".

Att aktien ska vara undervärderad innebär inte nödvändigtvis att den behöver vara billig i termer av p/e tal.

"Jag köper inte bolag som har väldigt låga p/e tal bara för att det är lågt, som exempelvis SSAB. Det kan snarare indikera att vinstestimaten är orealistiska. Jag har som målsättning att hitta de mest undervärderade aktierna inom varje sektor och därmed undvika att ta för stor sektorexponering".

Fonden har en relativt koncentrerad portfölj med 60-70 bolag jämfört med omkring 600 bolag som ingår i jämförelseindex.

"Jag har möjlighet att investera i aktier i hela Europa och mitt investeringsunivers är upp till ungefär 1 000 bolag", säger Anders Fagerlund och tillägger att han träffar ungefär 150-200 företag om året samt jobbar med egna värderingsmodeller.

"Jag är en aktiv förvaltare och historiskt har överavkastningen skapats genom bottom-up stockpicking".

Ungefär 50 procent av bolagen i fonden är rena investeringsidéer som han tror mycket på. 50 procent handlar om vikt mot index för att undvika att ta för stor sektorexponering.

"Risken tar jag i de bolag som har låg korrelation med sektorn som exempelvis Cap Gemini. Det är äkta risk".

Anders Fagerlund träffar många analytiker från säljsidan men försöker undvika kortsiktigt brus som hur marknaden är positionerad och andra kortsiktiga trender.

"Jag lyssnar och får input från ekonomer men jag undviker att lyssna på aktiestrateger då de tillför ytterst lite till min stockpicking".

Hur lång är investeringshorisonten för innehaven?

"Jag har en långsiktig investeringshorisont. Jag äger aktien tills den får rätt värde enligt min värderingsmodell, vilket kan inträffa om en månad eller om fem år".

Anders Fagerlund säger att han inte har några problem att äga en aktie i flera år och är inte bekymrad av kortsiktiga cykliska svängningar i vinsterna så länge investeringsidén håller.

"Alla bolagen i fonden blir ju inte fullvärderade samtidigt utan det är en rullande värderingsprocess och som fondförvaltare kan jag ta risken med att vissa innehav inte presterar under någon viss period, och då bidrar andra bolag till avkastningen".

Hur hanterar du risk i fonden?

"Jag funderar inte på om börsen ska gå upp eller ner utan målsättningen är att fondens risk ska vara som marknaden. Och jag lägger ner mycket tid på att försöka undvika olika typer av faktorrisker i portföljen".

Det innebär i klartext att portföljen ska ha en bra balans, och inte ha för mycket eller för lite av exempelvis så kallade kvalitetsbolag, dollarexponering eller råvarubolag .

”Målet är att ha en portfölj som i alla perioder går lite bättre än jämförelseindex”.

PÄR STÅHL



AMF Aktiefond Europa

Senast

355,22

1 dag %

0,26%

1 dag

1 mån

1 år

Börsåret 2025

Fortnox-budet

Marknadsöversikt

OMX Stockholm 30

1 DAG %

−1,91%

Senast

2 461,81

1 mån
Loading market data...
Senaste aktieanalyserna på Placera
Senaste aktieanalyserna på Placera
Privatekonomi med Placeras expert
Karolina Palutko Macéus
Karolina Palutko Macéus skriver om allt som har med privatekonomi att göra och hur du kan få mer pengar i plånboken.
AFV
AFV
Är du kund hos Avanza? Just nu kan du få en unik rabatt på Affärsvärlden. Afv har 28 år i rad utsetts till Sveriges bästa affärsmagasin i en undersökning med börs-VD:ar, finanschefer, IR-chefer och aktieproffs.
Annons
Introduce
för börsens små- och medelstora företag.
Annons
Investtech
Här hittar du våra artiklar om teknisk analys i samarbete med Investtech.
Börsen idag
Börsen idag
Här hittar du våra artiklar om börsen idag.