Ekonomen om Trumps handelspolitik: ”Katastrof för USA"

USA:s president Donald Trump vill införa 30%-iga tullar på europeiska varor. Det är nivåer som saknar historisk motsvarighet, enligt handelsexperten Harry Flam. Han varnar för att åtgärden kan slå hårt mot både amerikanska konsumenter och den globala handeln. Samtidigt råder splittring inom EU om hur unionen ska svara.

USA:s president Donald Trump. Foto: White House/Shealah Craighead
USA:s president Donald Trump. Foto: White House/Shealah Craighead

Idag, 13:32

Under helgen meddelade Trump att USA kommer att införa tullar på 30% på europeiska varor. Tullarna ska enligt uttalandet från Vita Huset börja gälla 1 augusti. Men ännu är inte sista ordet sagt, EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen meddelar att man fortsatt jobbar med att få till ett handelsavtal.

Harry Flam, professor i internationell handel, är bekymrad över utvecklingen.

"Tullarna som Trump har föreslagit är på nivåer som det inte finns historiska exempel på", säger han till Affärsvärlden.

Den mest kända parallellen är 1930-talets tullvåg, som följde i spåren av börskraschen i USA. Då infördes tullar på 20% – något som enligt många ekonomer förvärrade depressionen.

"Och nu talar vi ju om ännu högre nivåer. Det skapar naturligtvis osäkerhet", säger Harry Flam.

Harry flam ny
Harry Flam, professor i internationell handel.

"Det är feltänkt"

Han är tveksam till att det finns någon genomtänkt strategi bakom tullarna.

"Det är bara en fråga om att skaffa inkomster till USA i tron att det inte skadar landet, är min tolkning. Och det är feltänkt", säger Flam och fortsätter:

"Forskningen visar att om man höjer en tull med 1 % så minskar handeln med nästan 4 % i genomsnitt."

Men sambandet är inte linjärt – vissa produkter måste helt enkelt importeras oavsett tullsats.

"Om man höjer tullarna från 0 till 25 % så är det inte så att handeln minskar helt och hållet. Men det får ju en väldigt kraftig effekt."

Trumps uttalade förhoppning är att utländska varor ska ersättas med varor producerade i USA. Det tror Flam är orealistiskt.

"Det finns massor av varor som USA inte tillverkar. Och framförallt sådant de tillverkar – men till mycket högre kostnader. Så det här kommer helt enkelt inte att gå."

Konsumenterna får betala

Om tullplanerna realiseras fullt ut talar vi om nivåer på 25–35% eller högre, enligt Flam.

"Och om det blir verklighet, då kommer det framför allt att skada konsumenterna i USA när priserna ökar", säger han och fortsätter:

"Stora amerikanska kedjor som Walmart och Costco är ju helt beroende av import från Kina. Det kommer att bli problem för amerikanska företag."

Harry Flam bedömer det som sannolikt att tullarna införs – och att de blir höga.

"Trump har satt ganska mycket prestige på att det ska bli tullar."

EU splittrat

Samtidigt tampas EU med sin egen strategi gentemot USA och hur man ska svara på tullarna. Bilden är spretig, enligt Flam.

"Det har varit, som jag uppfattar det utifrån, en blandning av hårda tag och förhandlingsvilja. Men ett problem är att EU inte är enigt."

Skiljelinjen går framför allt mellan Tyskland och Frankrike. Tysklands bilindustri är beroende av export till USA och förespråkar försiktighet. Frankrike vill se en hårdare linje.

Känslor styr presidenten

Trots att Trump skickat ut ett flertal tullhot under förra veckan har börserna knappt reagerat. Marknaden verkar ha börjat vifta bort presidentens utspel som just utspel – utan egentlig förankring i en sammanhängande politik.

"Det är en katastrof för USA. Trump har ingen trovärdighet längre, han byter åsikt och ståndpunkt från dag till dag. Folk litar inte på vad han säger", säger Flam.

Han går ännu längre i sin kritik.

"Han är okunnig, han är inte analytisk och han tänker inte igenom saker och ting och då blir det en dålig politik. Och dessutom så styrs han väldigt mycket av känslor", säger han och fortsätter:

"Sedan är det hans utnyttjande av USAs position i världen, deras ekonomiska och militära styrka. Och det genomgående är att han använder utpressning i kraft av den här styrkepositionen."

USA har genom internationella avtal förbundit sig att följa vissa tullnivåer.

"Men det där struntar han fullständigt i. Och det är bara fråga om utpressning."

Kortvariga tullar

De ekonomiska effekterna syns redan globalt. I Sverige har hushållen blivit mer försiktiga och i maj backade BNP 0,2%.

Men det finns ett ljus i tunneln, enligt Flam. Han tror att tullarna kan bli kortlivade.

"En gissning är att Trump kommer att förlora makten över kongressen nästa höst. Tidsperspektivet tror jag är ungefär ett och ett halvt år. Och sedan tror jag att han förlorar sin makt och då kommer det hela att lugna ner sig. Förhoppningsvis får vi en annan administration nästa val i USA."

Ämnen i artikeln

Rapportperioden

Marknadsöversikt

1 DAG %

Senast

1 mån
Senaste aktieanalyserna på Placera
Kollage Analys Ny
Privatekonomi med Placeras expert
Karolina Placera

Karolina Palutko Macéus skriver om allt som har med privatekonomi att göra och hur du kan få mer pengar i plånboken.

Affärsvärlden
AFV

Är du kund hos Avanza? Just nu kan du få en unik rabatt på Affärsvärlden. Afv har 28 år i rad utsetts till Sveriges bästa affärsmagasin i en undersökning med börs-VD:ar, finanschefer, IR-chefer och aktieproffs.

Annons
Introduce

för börsens små- och medelstora företag.

Annons
Investtech

Här hittar du våra artiklar om teknisk analys i samarbete med Investtech.