Varning för Indien, fördel Kina

Två av Asiens stora börser har gått skilda vägar under sommaren. Placera har träffat Asienförvaltaren som tror att indiska aktier närmar sig en aktiebubbla men ger tummen upp för grannlandet.

placera-nyabilder-Indienvskinabörserna.png

27 augusti, 2018

De kinesiska fastlandsbörserna har sjunkit betydligt under sommaren, påverkade av ett eskalerande handelskrig med USA. Samtidigt har den indiska Bombay-börsen attraherat stora mängder nytt kapital som lyft börsen och fått värderingen att nå nya höga nivåer.

”Mycket av Asienfondernas kapital har omallokerats under året. Många Asienfondsförvaltare har sålt kinesiska aktier och placerat pengarna i indiska aktier. Det har drivit upp Bombaybörsen som nu börjar närma sig en relativ bubbelvärdering. Själv har jag ökat kassan i fonden då jag tror att de kinesiska börserna står inför en comeback och flödena kan vända snabbt”, säger Asienförvaltaren Mikael Sens på Handelsbanken.

”Indiska aktier har utvecklats betydligt bättre än bolagens vinstrevideringar, vilket inte är hållbart i längden. Bombaybörsen värderas nu på kommande p/e-tal, mer än 50 procent högre än de övriga asiatiska marknaderna. Det är en historisk rekordhög premievärdering.”

placera-nyabilder-270818indienkinavärdering.png

P/e-talsvärdering Indien-börsen jämfört med Asien ex Japan.

”Normalt har den indiska börsen en viss premie, men den har sällan varit så stor som nu.  I realiteten är premievärderingen ännu högre än vad den på pappret ser ut att vara. Detta har att göra med att indiska aktieanalytiker alltid ligger för högt i sina vinstestimat inför kommande år men slutar med att de reviderar ner vinsterna för att hamna på en mer normalnivå”, säger han.

”Visst händer det mycket positivt i Indien. Det är många reformer på gång och vårt stora investeringstema digitalisering med ökad internetpenetration gynnar Indien. Det genomförs nu en stor utbyggnad av kapacitet för 4G som är en förutsättning för att öka landets användande av internet mobilt. Men det har en baksida, utbygganden är massiv och kan ge överkapacitet vilket påverkar de lokala telekomoperatörerna negativt med prispress.”

”Vinnarna på kort sikt är innehållsleverantörer för internettjänster. Här hittar vi inte många indiska bolag. Här domineras det av de kinesiska internetjättarna och de stora amerikanska teknikbolagen. De blir sannolika och relativa vinnare på den stora 4G-utbyggnaden”.

placera-nyabilder-Mikael_sens_350.jpg

Mikael Sens

Mikael Sens menar att investerarna sannolikt kommer tillbaka till kinesiska aktier och flödet kommer att vända inom asienfonder.

”Det är flera faktorer bakom utflöden från de kinesiska börserna, handelskriget med USA har skrämt investerare. Sommaren 2015 var det en kinesisk aktiebubbla med övervärderade A-aktier som sprack. Och den har tagit tid för marknaden att värka ut men nu ser det ut som en mer rättvis värdering av A-aktier och vi börjar nog närma oss en botten snart.”

”Utöver det så har fjolårets raketuppgång för de kinesiska internetjättarna satt sina spår i avkastningen i år. Värderingen drog iväg när BAT-bolagen attraherade flera nya investerare som exempelvis investerare i momentum-aktier. (aktier som stiger mycket i pris). Men den typen av investerare har sannolikt sålt av, och vi ser en allt bättre och lägre värderingen för teknikbolagen.”

Mikael Sens berättar att den viktigaste faktorn som kan göra att kapitalflöden och intresset för kinesiska aktier kan ta fart igen, är en kinesisk reform som man inte pratar så mycket om i väst. Den heter supply side-reform och minskar skuldsättningen och är samtidigt en miljöförbättrare.

”Utländska investerare är rädda för Kinas relativt höga skuldsättning, men sparandet ökar i landet och utlandsskulden är liten. Regeringen har tagit tag i skuldsättningsproblemen som finns i landets gamla bolag främst inom smutsiga sektorer som stål- och kolindustri, med supply side-reformen”

”Reformen bygger på att man omstrukturerar dåliga och högt skuldsatta företag. De sämsta bolagen läggs ner, köps upp och tas över av marknadsledare. Det ger flera fördelar. Utbudet i sektorn minskar och prispressen avtar. Det gör att övriga bolag får en högre lönsamhet och på sikt kan de minska sin skuldsättning. Det gör att flera av de dåliga lånen i banksektorn minskar”, säger Mikael Sens.

”Med reformen slår man två flugor i en smäll. Sektorerna kommer i balans vilket minskar sannolikheten för konkurser bland marknadsledarna som skulle påverka finanssektorn och de större bankerna mest. Utöver det så är sannolikt de sämsta och högst skuldsatta bolagen de bolag som smutsar ner mest. Genom att få bort dem så gör det skillnad på miljön som är ett ständigt och växande problem i Kina.”

placera-kina_shanghai-Foto Peter Morgan-CC.jpg

”Det är sannolikt ett billigt pris att lägga ner överkapacitet och konsolidera sektorer med högst skuldsättning. Och man rensar ut bland de dåliga lånen under kontrollerade former. Man kan säga att marknadsledarna som får bättre lönsamhet och bankerna delar på notan för de dåliga lånen.”

Den stora ekonomiska reformen som pågår i Kina att styra om ekonomin till en mer konsumtionsdriven och lyfta produktion av varor med en allt högre innovativt innehåll talar för Kina på sikt.

”Den kinesiska befolkningen är allt mer välutbildad. Kineserna jobbar stenhårt och landet har en uttalad ambition att bli världsledande inom flera teknikområden. Många av de nya kinesiska företagen som startas är väldigt innovationsdrivna. På sikt kommer de att ge de kinesiska börserna flera intressanta IPO-bolag inom exempelvis fintech-sektorn som växer starkt.”

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ Placera på Facebook , LinkedIn, på Twitter och på YouTube.

1 dag

1 mån

1 år

Handelskriget

Marknadsöversikt

OMX Stockholm 30

1 DAG %

−4,11%

Senast

2 287,24

1 mån
Loading market data...
Senaste aktieanalyserna på Placera
Senaste aktieanalyserna på Placera
Privatekonomi med Placeras expert
Karolina Palutko Macéus
Karolina Palutko Macéus skriver om allt som har med privatekonomi att göra och hur du kan få mer pengar i plånboken.
AFV
AFV
Är du kund hos Avanza? Just nu kan du få en unik rabatt på Affärsvärlden. Afv har 28 år i rad utsetts till Sveriges bästa affärsmagasin i en undersökning med börs-VD:ar, finanschefer, IR-chefer och aktieproffs.
Annons
Introduce
för börsens små- och medelstora företag.
Annons
Investtech
Här hittar du våra artiklar om teknisk analys i samarbete med Investtech.
Börsen idag
Börsen idag
Här hittar du våra artiklar om börsen idag.