USA kastas mellan hopp och förvivlan

Världsekonomin påverkas fortfarande i hög grad av vad som händer i USA. Nu brottas optimister mot pessimister om att tolka makrodata, innan vi får vägledning från bolagens kvartalsrapporter i oktober.


14 sep. 2010

Internationella valutafonden, IMF, spår att den amerikanska statsskulden kommer att uppgå till drygt 85 procent av BNP i år. Värre är att det väntas stiga till 112 procent av BNP år 2015. Ändå så verkar inte den amerikanska regeringen tveka om att hålla kranarna öppna för att hjälpa ekonomin att komma på fötter. Det är en kraftig ökning från 2007 då statsskulden hamnade på cirka 60 procent av BNP.

Nästan 90 procent av fondförvaltarna i Bank of America Merrill Lynch månadsundersökning tror att den amerikanska centralbanken inte kommer att ändra sin styrränta förrän andra halvåret 2011 eller senare.

Börsoptimisterna tar det som en positiv signal och menar att det gynnar aktier, då ränteplaceringar inte ger någon avkastning. Pessimisterna menar å sin sida att det visar hur skör den amerikanska ekonomin och konjunkturen är. Det dröjer innan den kan stå på egna ben och stöttas av statliga stimulanser, vilket i sin tur ökar budgetunderskottet.

De menar att framtiden är mörk. När skulderna ska betalas tillbaka, för det måste förr eller senare, kommer det att slå hårt mot de amerikanska konsumenterna, företagens vinster och konjunkturen i sin helhet. De riktigt negativa talar om att vi kommer att gå in i en ny lågkonjunktur.

Men optimisterna finns också. En av dem är ingen mindre än Warren Buffet, som i veckan var ute och talade sig varm för den amerikanska ekonomin. Han utesluter en ny lågkonjunktur och menar att bankerna är mer än villiga att låna ut pengar igen. Att utlåningen tar fart är ett tecken på framtidsoptimism.

Andra optimister hävdar att bolagen har anpassat sina kostymer under lågkonjunkturen att de är effektivare nu än tidigare, vilket bidrar till att marginalerna ökar när försäljningen tar fart. Pessimisterna menar samtidigt att de goda vinsterna som bolagen har visat upp hittills i år främst kommer från besparingar och inte från ökad försäljning, som är ett måste för att ekonomin ska vända.

Ska sanningen fram så famlar marknaden i mörkret, framför allt när det gäller hur det går för bolagen. Nästa mellantid få vi i oktober, då bolagen presenterar sina kvartalsrapporter. Innan dess styrs börsen i huvudsak av makrostatistik som presenteras veckovis. I början av hösten var det bra siffror som kom in och börserna steg. Det blir intressant att se hur marknaden reagerar på de siffror, särkilt arbetsmarknads- och konsumentsiffror från USA, som presenteras den närmaste månaden.

Placera.nu tror att hösten kommer bjuda på en orolig börs med stora svängningar. Möjligheterna för aktiva placerare att tjäna pengar kommer vara stora, samtidigt som riskerna ökar för de som kommer in fel i marknaden.

Ämnen i artikeln

Handelskriget

Marknadsöversikt

OMX Stockholm 30

1 DAG %

−4,47%

Senast

2 278,46

1 mån
Loading market data...
Senaste aktieanalyserna på Placera
Senaste aktieanalyserna på Placera
Privatekonomi med Placeras expert
Karolina Palutko Macéus
Karolina Palutko Macéus skriver om allt som har med privatekonomi att göra och hur du kan få mer pengar i plånboken.
AFV
AFV
Är du kund hos Avanza? Just nu kan du få en unik rabatt på Affärsvärlden. Afv har 28 år i rad utsetts till Sveriges bästa affärsmagasin i en undersökning med börs-VD:ar, finanschefer, IR-chefer och aktieproffs.
Annons
Introduce
för börsens små- och medelstora företag.
Annons
Investtech
Här hittar du våra artiklar om teknisk analys i samarbete med Investtech.
Börsen idag
Börsen idag
Här hittar du våra artiklar om börsen idag.