Allra bäst, bland de fonder som brukar finnas med i genomgångar av Turkietfonder, har det gått för Gustavia Balkan som ligger på nästan 50 procent plus sedan årsskiftet. Fonden har emellertid enbart 30 procent av kapitalet placerat i Turkiet. East Capital Turkiet är däremot, som namnet antyder, en renodlad Turkietfond och även Mandatum Svarta Havet har nästan 90 procent av portföljen i turkiska aktier och värdepapper.
Den turkiska börsen har trots att den politiska oron skapat turbulens gått mycket bra under våren. Inför parlamentsvalet 22 juli handlades kurserna upp rejält. Utgången som innebar att regeringspartiet AKP fick egen majoritet, mottogs positivt av investerarna som ser resultatet som en garant för stabilitet och ett fortsatt bra marknadsklimat. Trots det sjönk kurserna rejält direkt efter valet vilket förklaras med vinsthemtagningar och global börsoro. När nedgången kom gick flera investerare och förvaltare snabbt ut och försäkrade omvärlden att tron på Turkiet var fortsatt stark.
Så här skrev East Capital i sin kommentar för ett par veckor sedan:
"Även om volatiliteten på marknaden kan fortsätta på kort sikt, vill vi påpeka att vår långsiktiga tro på den turkiska marknaden är fortsatt intakt. Vi anser att valresultatet var det bästa möjliga för aktiemarknaden."
Turkiet brottas med hög inflation och höga räntor. Men förra veckan offentliggjordes siffror som visar att inflationstakten blev lägre än förväntat i juni, vilket innebär att den nu är på sin lägsta nivå på 37 år: 6,9 procent. Den turkiska centralbankens mål är nå 4 procent - men den nivån har knappast någon bedömare räknat med i år.
Såväl Mandatum som East Capital har runt hälften av sina fondportföljer fyllda med finansiella bolag. Turkiska banker anse generellt vara mycket välskötta och med lägre ränta finns det säkerligen potential för en låneboom. Det största innehavet i båda fonderna är Turkiye Garanti Bankasi som är landets tredje största privata bank.
De senaste inflationssiffrorna har säkert fått en och annan investerare att hoppas på räntesänkningar, med start vid Centralbankens nästa möte 14 augusti. Banken lämnade styrräntan oförändrad på 17,5 procent vid mötet i juni, vilket ger landet en fortsatt toppnotering på Europas räntelista. Chansen att det blir en sänkning nästa vecka är inte alltför stora. Förutom att inflationen måste ner en rejäl bit till, har Centralbanken givit tydliga besked om att regeringen först måste strama upp budgeten. Den har inför valet belastats med generösa investeringar i vägar, vattenledningar och jordbruksstöd.
Men fortsätter Turkiet på den inslagna vägen och utan ytterligare politisk oro så ser det fortsatt lovande ut, både för landets ekonomi och för de turkiska fonderna.