Tillväxten drar österut

Den ryska björnen har slutat dra. Den senaste tiden har istället tillväxten varit störst längre österut. Kina- och Indienfonderna har stigit med 15 respektive 10 procent den sedan i slutet av maj. Kraftiga börsuppgångar i början av året och oro för hur råvarupriserna ska utvecklas förklarar delvis Rysslands svaga utveckling den senaste tiden.


29 juni, 2009

I inledningen av året gick Rysslandsfonderna som tåget. Oljepriset steg och intresset för aktier återkom. Ryssland hade också tagit mycket stryk under 2008, så det var inte konstigt att kurserna steg när investerarna vädrade konjunkturvändning.

Den senaste tiden har det dock kommit frågetecken kring konjunkturen, framför allt hur långvarig lågkonjunkturen kan tänkas bli och efterfrågan på råvaror där olja utgör en stor del. Senast idag kom IEA (industriländernas energirådgivningsorgan) ut med en rapport där de skriver ned efterfrågan på olja och gas de närmaste åren.

Det har fått Rysslandsfonderna att ta ett steg tillbaka i väntan på klarare signaler om framtiden. Den senaste månaden har Rysslandsfonderna som grupp bara stigit med 2 procent.

Istället har investerarna blickat österut, mot Indien och Kina. Det ser nu ut som om de har tagit över ledartröjan från Ryssland. Under den inledande sommaren har både Kina- och Indienfonderna trotsat börsoron som rått i väst. Kinafonderna som grupp har stigit med nästan 15 procent och Indienfonderna med 10 procent den senaste månaden. Det är mycket mer än Stockholmsbörsen som bara stigit med 1 procent.

En anledning till varför just Kina och Indien intresserar investerarna är att de inte är råvaruexportörer. Istället är de köpare och idag är det mer köparnas marknad när det gäller råvaror. Istället är det den inhemska ekonomin som är mer avgörande. Båda länderna har en kraftigt växande medelklass med stor efterfrågan på varor och tjänster.

I Kina, men också i Indien, har ledarna lanserat massiva stimulansåtgärder för att får fart på ekonomi, vilket också verkar ske. Framför allt Kina kan uppvisa goda tillväxtsiffror i trots långkonjunkturen, och i Indien vädras det morgonluft efter valet som innebär fortsatta marknadsreformer och infrastrukturprojekt. Världsbanken uppskattar den indiska tillväxten till cirka 8 procent nästa år, vilket är det snabbast växande landet i världen enligt banken.

Forstätter oron för konjunkturutvecklingen är det mycket som talar för att Kina och Indien fortsätter att agera draglok på fondmarknaden.

Bland Indienfonderna utmärker sig Pictet Indian Equities som har stigit med nästan 13 procent den senaste månaden. Bland Kinafonderna har Dexia Red Chips utvecklats bäst och stigit med nästan 19 procent under samma period. Bland de breda Rysslandsfonderna har JPM Russia klarat den senaste månadens bäst och stigit med 5 procent.

JPM Russia A (acc) USD

Senast

96,45

1 dag %

23,57%

1 dag

1 mån

1 år

Pictet-Indian Equities R USD

Senast

7 459,32

1 dag %

1,81%

Handelskriget

Marknadsöversikt

OMX Stockholm 30

1 DAG %

−4,11%

Senast

2 287,24

1 mån
Loading market data...
Senaste aktieanalyserna på Placera
Senaste aktieanalyserna på Placera
Privatekonomi med Placeras expert
Karolina Palutko Macéus
Karolina Palutko Macéus skriver om allt som har med privatekonomi att göra och hur du kan få mer pengar i plånboken.
AFV
AFV
Är du kund hos Avanza? Just nu kan du få en unik rabatt på Affärsvärlden. Afv har 28 år i rad utsetts till Sveriges bästa affärsmagasin i en undersökning med börs-VD:ar, finanschefer, IR-chefer och aktieproffs.
Annons
Introduce
för börsens små- och medelstora företag.
Annons
Investtech
Här hittar du våra artiklar om teknisk analys i samarbete med Investtech.
Börsen idag
Börsen idag
Här hittar du våra artiklar om börsen idag.