Svala signaler från blankat Hexatronic

Det har inte saknats dramatik på börsen kring Hexatronic senaste tiden. En hög andel blankat kapital, en populär aktie bland privatinvesterare och en parabolisk uppgång skapar starka känslor. Dagens rapport ger inga tydliga signaler om framtiden.

placera-Hexatronic_2.jpg

15 augusti, 2023

Senast Placera skrev om Hexatronic var i slutet av maj. Enligt analystjänsten Holdings var då över 14 procent av kapitalet blankat. Samtidigt hade bolaget nyligen fått kritik gällande bland annat transparens och tidigare förvärv. Den mest högljudda blankarfirman passade även på att förklara att bolaget var oinvesterbart. Idag, tre månader senare, är Hexatronic fortfarande en av börsens mest blankade aktier, även om det totala antalet blankade aktier minskat väsentligt.

Hexatronic-aktien hade ett starkt momentum under första halvan av sommarmånaderna och noterade kurser över 90 kronor i mitten på juli, vilket innebar en uppgång om drygt 30 procent sedan slutet på maj.

placera-redaktionellt-2023bilder-Kursgraf HexatronicQ2.JPG

Aktien handlades svagt inför rapporten och fram till dagens rapport summerades uppgången sedan slutet av maj till 7 procent. Efter morgonens rapport handlas aktien runt 63 kronor, vilket innebär mer än en halvering sedan toppen i fjol och en nedgång om cirka 9 procent sedan slutet på maj. Sannolikt har majoriteten av blankarna gjort en bra affär så här långt.

Hexatronic designar, tillverkar och säljer produkter och tjänster inom fiber. Kunderna kan vara både teleoperatörer och nätverksägare. Den strukturella trenden som driver på efterfrågan är en ökad digitalisering i samhället där kraven på nätverken ökar. Produktutbudet är brett och innefattar allt från dukt (rör) och fiberkablar till avancerade systemskåp.

Boalget har gynnats av en kraftig fiberutbyggnad till hushållen. Den svenska marknaden som redan är mättad skiljer sig från länder som exempelvis Tyskland och Storbritannien. Enligt en rapport från FTTH Council Europe är antalet hushåll med fiber i Tyskland och Storbritannien på 7 respektive 11 procent. Det kan jämföras mot EU-snittet som ligger på nästan 50 procent. Förutom den organiska tillväxten har Hexatronic gjort en hel del förvärv i bland annat USA, Tyskland och Storbritannien för att kapitalisera på den framtida fiberutbyggnaden och bredda produkt- och tjänsteerbjudandet.  

Hexatronics vinstutveckling har senaste åren exploderat, vilket bland annat förklaras av en kraftigt internationell tillväxt när den svenska marknaden började mättas under åren innan pandemin.

placera-redaktionellt-2021-2023-VPAHEXAQ2.JPG

Källa: Hexatronic

I bolagets rapport för andra kvartalet summerades nettoomsättningen till 2 258 (1 662), vilket innebar en tillväxt om 36 procent. Effekten från förvärv och valuta är dock tydlig och organiska tillväxten var i stället 7 procent. Samtidigt rapporterades en EBITA-marginal över bolagets egna lönsamhetsmål och ett stärkt kassaflöde, vilket förklaras av högre bruttomarginal, lägre rörelsekostnader och minskade lagernivåer.

Region
Q2 23, Msek
Fördelning
Tillväxt
Sverige
176
8%
-28%
Övriga Europa
1 099
49%
47%
Nordamerika
828
37%
58%
APAC och Övriga världen
156
7%
7%
Totalt 
2 258
100%
36%

Källa: Hexatronic

Framför allt är det Nordamerika och övriga Europa som visar på en stark försäljningsutveckling. I Nordamerika görs dessutom kapacitetsinvesteringar och för tillfället byggs Hexatronics fjärde duktfabrik (mikrorör) som förväntas vara i drift om drygt ett år. Svenska regionen som är fortsatt mättad visar på en negativ tillväxt (svåra jämförelsetal) och står nu för en liten del av den totala nettoomsättningen.

Precis som för andra bolag där leveranskedjan är en väsentlig del av dynamiken i kundrelationen, svällde orderboken under pandemiåren. När orderboken nu korrigeras förbättras kassaflödet, dock sjunker orderboken väsentligt vilket kan se dramatiskt ut vid en jämförelse på årsbasis. På bolagets telefonkonferens sa vd Henrik Lyon att nedgången i orderboken främst beror på korrigeringar, även om den har påverkats av en generellt svalare efterfrågan.

Hexatronic förklarar själva att orderboken under normalförhållanden motsvarar två månaders försäljning. Under pandemiåren svällde orderboken till fem månaders försäljningoch är nu nere på tre månader. Detta indikerar att orderboken lär fortsätta korrigeras kommande period. Dynamiken i orderboken kan vara viktig för bedömare att förstå, men den avgörande faktorn för Hexatronic är hur väl de långsiktigt lyckas hålla en fortsatt hög efterfrågan på bolaget produkter och tjänster.

I kvartalsrapporten för andra kvartalet flaggar bolagets vd Henrik Lyon för att efterfrågan under andra halvåret är något svalare och att tillväxten i enskilda regioner kommer att utebli. Det förklaras enligt honom av högre räntor och inflation som leder till längre investeringsbeslut hos kunderna.

Hexatronic
2022A
2023E
2024E
2025E
Omsättning, Msek
6 500
9 400
11 600
13 800
Ebitamarginal
16,60%
17,30%
16,40%
16,40%
Ebita, msek
1 090
1 600
1 900
2200
EPS
3,89
5,30
6,83
8,33
P/E
36
14
11
9
Ev/Ebita
28
11
9
8

Källa: Factset

I Factset finns idag estimat från tre analytiker och de lär sannolikt revideras ned kommande period med tanke på bolagets kommentarer kring kommande halvår. Analytikerna förväntar sig en vinst på drygt fem kronor per aktie för helåret 2023 vilket innebär ett P/e-tal om 14 och en skuldjusterad EV/EBITA-multipel om 11 på innevarande år. Det får anses relativt rimligt ur ett kortsiktigt perspektiv då Hexatronic trots allt är en kabeltillverkarare och för tillfället har en vikande tillväxt och samtidigt beskriver kommande period som svalare gällande efterfrågan. Värderingen är dock något lägre än de europeiska konkurrenterna Prysmian och Nexans.

När börsen är kortsiktig kan det finnas ett värde att lyfta blicken ett par år. Att som investerare agera precis som alla andra vid samma tillfälle gör det svårt att långsiktigt lyckas med investeringar.

Precis som tidigare tror jag att det inte är någon stress att köpa aktien. Rekordmarginaler och haltande tillväxt är ingen bra kombination för en akties utveckling. Dock har värderingen sjunkit drastiskt, vilket i stället skapar möjligheter till multipelexpansion om tillväxttakten förbättras på sikt. Jag behåller köprekommendationen.

Hexatronic Group

Senast

26,07

1 dag %

−1,84%

1 dag

1 mån

1 år

Prysmian S.p.A

Senast

44,91

1 dag %

0,45%

Nexans SA

Senast

87,50

1 dag %

−1,63%
Marknadsöversikt

OMX Stockholm 30

1 DAG %

−0,72%

Senast

2 355,58

1 mån
Loading market data...
Senaste aktieanalyserna på Placera
Senaste aktieanalyserna på Placera
Privatekonomi med Placeras expert
Karolina Palutko Macéus
Karolina Palutko Macéus skriver om allt som har med privatekonomi att göra och hur du kan få mer pengar i plånboken.
AFV
AFV
Är du kund hos Avanza? Just nu kan du få en unik rabatt på Affärsvärlden. Afv har 28 år i rad utsetts till Sveriges bästa affärsmagasin i en undersökning med börs-VD:ar, finanschefer, IR-chefer och aktieproffs.
Annons
Introduce
för börsens små- och medelstora företag.
Annons
Investtech
Här hittar du våra artiklar om teknisk analys i samarbete med Investtech.
Börsen idag
Börsen idag
Här hittar du våra artiklar om börsen idag.