Strålande år för vapenaktierna

Romerska talesättet: ”Om du vill ha fred, förbered för krig”, gäller i högsta grad. Vapenförsäljningen ökar och vapenproducenternas aktier rusar. Aktierna i världens tio största vapenproducenter har hittills i år stigit 18 procent i snitt.

placera-Ikoner-Lockheed_F-35.PNG

12 december, 2017

placera-Ikoner-Lockheed_raptor.png

Främst drar amerikanska tillverkare nytta av boomen men också svenska Saab tillhör vinnarna.

Världens hundra största vapenproducenter omsatte 374,8 miljarder amerikanska dollar förra året, enligt ny statistik från Stockholm International Peace Research Institute (SIPRI). Försäljningen ökade 1,9 procent jämfört med året innan.

placera-nyabilder-121217vapentabell.PNG

Sju av världens tio största vapentillverkare är amerikanska. Förra året ökade amerikanska vapenproducenter omsättningen med 4 procent till 217,2 miljarder dollar. Det som främst gynnat de amerikanska producenterna är amerikanska militäroperationer utomlands samt andra länders inköp av vapensystem.

Världens största vapentillverkare är Lockheed Martin. Bolagets försäljning steg med 10,7 procent 2016. Det som främst drivit företagets omsättning är dels köpet av helikoptertillverkaren Sikorsky och flera stora leveranser av stridsflygplanet F-35. Totalt står vapenförsäljning för 86 procent av intäkterna.

Aktien är upp drygt 26 procent hittills i år. Tre fjärdedelar av de 21 analytiker som bevakar bolaget har satt köp på aktien. Den viktade riktkursen ligger på 330 dollar per aktie, enligt 4-traders. Idag handlas aktien till 315 dollar och bolagets marknadsvärde är 90,6 miljarder dollar.

placera-Ikoner-121217lockheed.PNG

P/e-talet ligger på drygt 24 för innevarande år och på drygt 23 för kommande år. Aktien ger en direktavkastning på drygt 2 procent i år och 2,6 procent för 2018.

Världens näst största vapentillverkare är flygplanstillverkaren Boeing. Cirka en tredjedel av Boeings omsättning kommer från vapendelen. Boeings vapendel tillverkar allt från välkända attackhelikoptrar, drönare, bombplan, attackplan, missilförsvar och presidentplanet Air Force One som är en extrem variant av jumbojeten 747.

Boeing är ett jätteföretag med över 150 000 personer anställda. Boeings aktie har gått strålande. Hittills i år är aktien upp över 80 procent. Förutom att vapendelen går starkt går även den civila delen av Boeing mycket bra. Särskilt bra går flygplansmodellerna 737 och 787.

placera-nyabilder-121217boeing.PNG

Boeing värderas i skrivande stund till p/e 25 och p/e 23 för kommande år. Direktavkastningen ligger på drygt 2 procent. Över 70 procent av de 26 analytiker som bevakar bolaget har satt köp på aktien, enligt 4-traders. Den viktade riktkursen ligger på 283 dollar. Aktien handlas idag för 285 dollar.

Världens tredje största vapentillverkare är amerikanska Raytheon. Raytheon är världens största tillverkare av robotvapen. Raytheon tillverkar bland annat det välkända robotsystemet Patriot som även Sverige nu är på väg att köpa in. 95 procent av bolagets intäkter kommer från vapendelen. Raytheons huvudkontor ligger i Waltham, Massachusetts. Här arbetar merparten av bolagets 63 000 anställda.

placera-nyabilder-121217raytheon.PNG

Raytheons aktie är upp drygt 30 procent i år. P/e-talet ligger på 25 för innevarande år och 23,5 för 2018. Övervägande majoriteten av de 20 analytiker som bevakar bolaget sätter köp på aktien. Den viktade riktkursen ligger på 205 dollar per aktie. Marknadsvärdet ligger på 54,4 miljarder dollar.

Nummer fyra på listan är brittiska BAE Systems. Bolaget omsatte 24 miljarder dollar förra året. Bolaget är en sammanslagning mellan British Aerospace och Marconi Electronic Systems. Bolaget tillverkar, säljer och underhåller militära fordon och vapensystem.

95 procent av bolagets omsättning kommer från vapentillverkningen. Aktien handlas på Londonbörsen. Marknadsvärdet uppgår till 23,4 miljarder dollar.

placera-nyabilder-121217baesystems.PNG

Aktien är hittills i år i stort sett oförändrad. P/e-talet ligger på 16 för 2017 och 15 för kommande år. Direktavkastningen beräknas ligga på 4 procent för 2018. Analytikerna som bevakar bolaget är övervägande positiva till aktien. Viktade riktkursen ligger på 652 brittiska pund. Aktien handlas för närvarande till 557 pund.

De andra amerikanska vapengiganterna högst upp på listan är Northrop Grumman och General Dynamics.

Europeiska luftfartsjätten Airbus hamnar på en sjundeplats. Dock kommer endast 17 procent av Airbus omsättning från försvarsdelen. Främst kommer omsättningen från nya transportplanet A400M och stridsflygplanet Eurofighter.

placera-nyabilder-121217airbus.PNG

Amerikanska L-3 Technologies hamnar på en åtteondeplats. Niondeplatsen intar den italienska vapentillverkaren Leonardo och tiondeplatsen innehar franska Thales.

De västeuropeiska vapentillverkarnas andel av den globala omsättningen är 91,6 miljarder dollar, vilket är en liten ökning jämfört med 2015. Ökningen berodde främst på fina siffror från Tyskland och världens mest kända stridsvagnsproducent Kraus-Maffei Wegmann som ökade omsättningen med 12,8 procent under förra året.

Kraus-Maffei Wegmann tillverkar bland annat stridsvagnen Leopard som av många anses vara världens bästa stridsvagn. Kraus-Maffei Wegmann ingår sedan tre år tillbaka i den franska försvarkoncernen Nexter som hamnar utanför toplistan på plats 82.

placera-Ikoner-Krauss-maffei_Leopard.PNG

Saab är världens 30:e största vapentillverkare med en omsättning på 3,34 miljarder dollar. Aktien har hittills i år stigit med 20 procent. Av de åtta analytiker som bevakar Saab har majoriteten satt köp. Viktade riktkursen ligger på 445 kronor per aktie. Aktien handlas för närvarande till knappt 410 kronor.

placera-nyabilder-121217saab.PNG

Vapenproducenterna gynnas av ett allmänt osäkert läge i världen. De amerikanska producenterna gynnas dessutom av att USAs president Trump lovat att höja försvarutgifterna med 10 procent 2018.

Utöver enskilda aktier finns det en rad bransch-ETF:er som iShares US Aerospace & Defense ETF, SPDR S&P Aerospace & Defense ETF och PowerShares Aerospace & Defense ETF.

Samtliga har gått mycket starkt under 2017 och frågan är om det finns mer att hämta på uppsidan. I slutändan handlar det om vad man tror om världsläget framöver.

En fredligare värld, vilket de flesta av oss skulle vilja se, är absurt nog negativt för vapenproducenterna. Samtidigt är vapen fortfarande något nödvändigt ont och ännu gäller den romerske filosofen Senecas ord: ”Ett svärd är aldrig en mördare, det är ett verktyg i mördarens hand.” 

En mycket problematisk del är hur affärerna genomförs. Affärerna är ofta gigantiska. Insynen är inte sällan dålig och det hör inte till ovanligheterna att mutor i olika former betalas. Konsekvenserna för enskilda länder kan bli enorma. Politiska påtryckningsmedel används och då främst av stormakterna.

SAAB B

Senast

407,95

1 dag %

3,50%

1 dag

1 mån

1 år

Lockheed Martin

Senast

465,91

1 dag %

0,79%

Airbus SE

Senast

140,96

1 dag %

5,60%

JX Luxventure

Senast

2,29

1 dag %

5,53%

Leonardo S.p.A.

Senast

41,86

1 dag %

2,80%

Thales

Senast

245,20

1 dag %

4,03%

Analys

Handelskriget

Bostadsmarknaden

Marknadsöversikt

OMX Stockholm 30

1 DAG %

5,02%

Senast

2 285,02

1 mån
Loading market data...
Senaste aktieanalyserna på Placera
Senaste aktieanalyserna på Placera
Privatekonomi med Placeras expert
Karolina Palutko Macéus
Karolina Palutko Macéus skriver om allt som har med privatekonomi att göra och hur du kan få mer pengar i plånboken.
AFV
AFV
Är du kund hos Avanza? Just nu kan du få en unik rabatt på Affärsvärlden. Afv har 28 år i rad utsetts till Sveriges bästa affärsmagasin i en undersökning med börs-VD:ar, finanschefer, IR-chefer och aktieproffs.
Annons
Introduce
för börsens små- och medelstora företag.
Annons
Investtech
Här hittar du våra artiklar om teknisk analys i samarbete med Investtech.
Börsen idag
Börsen idag
Här hittar du våra artiklar om börsen idag.